‘Merry Christmas!‘ allemaal! Zo rond de kerst krijg ik nog meer dan anders zin om het huis met zoete geuren te vullen. Tijdens het bakken neurie ik mee met zwoele motown christmas hits en probeer ik op één plek te blijven staan terwijl ik de koekjes uitsteek. Amerikaanse Gingerbread Man cookies, adorable! Voor een vriendin en haar familie bak ik een koektrommel vol en nog een paar andere wikkel ik in een gezellige verpakking om als klein cadeautje weg te geven.
Gingerbread man song
Als ik geen hits op de achtergrond draai, begint één van de Gingerbread Man koekjes zelf te zingen: ‘All I want for christmas are my two front teeth’. Ooit zag ik hem dit in een film zingen en sindsdien kan ik hem niet meer zien zonde dit liedje in mijn hoofd te horen. In de uitvoering van Nat King Cole klinkt het alleen iets aangenamer aan mijn oren.
Gingerbread man cookies
(recept voor 24 koekjes)
Ingrediënten
- 350 g bloem
- 175 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g (plantaardige) boter (op kamertemperatuur)
- 1 ei
- 60 ml of 4 el g Lyle’s golden syrup
- 30 ml (soja)melk
- 1 tl bicarbonate soda
- 2 tl gemberpoeder
Ingrediënten Icing
- 125 g royal icing*
- 1 á 2 el water
- evt. verschillende kleurstoffen
* Het voordeel van royal icing ten opzichte van poedersuiker is dat er eiwit in zit waardoor het glazuur uiteindelijk beter uithardt.
Bereiding
- Klop de boter met suiker tot een romige massa.
- Voeg golden syrup, ei en melk toe en mix 2 minuten op lage snelheid.
- Voeg de bloem, gember en bicarbonate soda toe en mix totdat alle ingrediënten goed zijn gemengd.
- Haal het deeg uit de kom en kneed het tot een soepel deeg. Vorm er dan een bal van, omwikkel het met plastic folie en leg het een half uur in de koelkast.
- Haal het deeg na 30 minuten uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 0,5 cm dik. Steek met een gingerbread man koekvorm de koekjes uit en leg ze met voldoende tussenruimte op een bakblik met bakpapier.
- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten op 190° C.
- Haal de gingerbread man uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat je ze begint met versieren.
Bereiding icing
- Doe 0,5 á 1 el water in een kom en meng de royal icing sugar er doorheen. Mix 5-7 met een elektrische mixer totdat er stijve pieken ontstaan.
- Is de icing sugar te dun, voeg er dan wat van de icing sugar aan toe. Is het te dik, voeg dan een beetje water toe. Doe dat steeds in hele kleine beetjes, het wordt snel te dun.
- Maak verschillende kleuren te maken door de icing over verschillende bakjes te verdelen en er per bakje steeds een paar druppels kleurstof aan toe te voegen tot je de juiste kleur hebt.
Tip: Rode glazuur maak je door eerst 5 gram cacao met 10 ml rode kleurstof te mengen. Voeg hiervan steeds een paar druppeltjes tegelijk toe aan een bakje royal icing tot je de gewenste kleur hebt gekregen. Gebruik je geen cacao dan zal je icing sugar roze kleuren in plaats van rood.
Jij ook Merry Xmas! Geniet van de gezellige dagen.
En ze zijn super lekker!!!
Voor kerst is het wat laat, maar nog een prettig eindejaar!
hoeveel koekjes kun je van dit recept bakken?
Door de kleur is het helaas een beetje weggevallen (ga ik iets aan doen..) maar je kunt er 24 stuks mee bakken.
Bedankt!
Ik kan de golden syrup hier nergens vinden, heb je tips wat ik ervoor in de plaats kan gebruiken? Alvast bedankt!
Lyle’s Golden Syrup kun je soms bij de grotere Albert Heijns kopen, maar ook online bij: http://www.fabulousfood.nl en bij http://woodleaf.nl Afhankelijk van wat je wil maken kun je misschien stroop als vervanger gebruiken of je kunt het eventueel zelf maken. Ik vond ook nog een recept om het eventueel zelf te maken: http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=367811