Chocolade Amarula mud cake

1.3K

Holy moly, op zoek naar een stoute taart? Lees gauw verder. Op zoek naar een fingerlicking recept voor chocoladetaart, lees dan ook gauw verder. Een aantal weken geleden leerde Janny van der Heijden mij deze rijke chocoladetaart met Amarula te maken. Op het feestje waar ik het later uitdeelde, bleef er geen kruimeltje van over. Ik heb dan ook niet verteld wat er allemaal in zit, want deze volwassen taart is er niet voor de calorieëntellers onder ons.

Kookwinkel Oldenhof

Boven Kookwinkel Oldenhof in Hilversum schuilt een gigantische kookstukio met vier kookeilanden en een kleine demonstratiekeuken met daar tegenover een kleine opstelling met collegebanken. De bijna honderd jaar oude Oldenhof is onder kookwinkels een begrip op zich, op de bovenste etages kom je alleen niet zonder reden. Een workshop bakken met Amarula daarentegen is een verdraaid goede reden! Met medebloggers Betina, KellySesanne en Esther werd het hoe dan ook een gezellige middag.

Amarula likeur

Heb jij al eens Amarula gedronken? Mij was de fles met de kenmerkende olifant en het gele touwtje om de hals al meer dan eens opgevallen in het schap, maar eerlijk is eerlijk. De keren dat ik een likeur koop, kies ik vaak één van de beter bekende zoals Baileys, Amaretto of Cuaranta y Tres (43). Tijdens de workshop heb ik niet alleen gehoord over de speciale productiemethode, maar het drankje ook puur en in een cocktail geproefd.

Een eerste nipje van het drankje proeft zacht, zoet en romig, een beetje zoals bij Baileys maar iets minder scherp. Vanille? Banaan? Caramel? Nee.. het is de zoete Amarula die je proeft. Gevaarlijk lekker want dit drinkt veel te makkelijk weg. Bij de zomerse cocktail met Amarula, aardbeien en vanille-ijs droom ik heel even weg. Ik sluit mijn ogen en wil hier nooit meer weg totdat ik mijn ogen open. Hup aan de slag, we zijn hier om te bakken vandaag!

Amarula vrucht

Amarulavrucht

Amarula wordt zoals de naam zegt, gemaakt van Amarulavruchten. Janny bracht eerder een bezoek aan de fabriek in Zuid-Afrika en vertelde ons over haar reis en ervaringen bij de stammen en het zien van de productiemethode. Doordat er in de hele wijde omtrek van de fabriek geen enkele andere vorm van industrie of werkgelegenheid is, blijkt dit een van de weinig mogelijkheden te zijn waar volledige Afrikaanse stammen zichzelf mee in onderhoud kunnen voorzien.

Amarula vrouwen

Eerlijke Productie

Het belangrijkste ingrediënt voor de smaak is de gele sappige Amarulavruchten waar de olifanten ook zo dol op zijn. Deze worden geplukt door verschillende stamleden, waarna de dorpsoudsten op hun beurt de oogst naar de fabriek brengen. Daar worden de vruchten gewogen en wordt de opbrengst verrekend. De pitten krijgen zij naderhand retour om te gebruiken voor nieuwe aanwas of voor de verwerking in medicijnen. De gele koorden om de hals van de fles worden handmatig door de vrouwen gevlochten en om de hals geknoopt. Zo werkt iedereen op zijn eigen manier mee aan een stukje van het productieproces. Amarula op haar beurt, steekt een deel van de opbrengst terug in de community door te investeren in onderwijsmogelijkheden voor de bevolking en in speciale olifantenfokprogramma’s.

amarula_mud_cake Chocolade mud cake maken

Mud cake met een tic

Je kunt het zonde vinden, maar deze likeur in je cake maakt het romig en smeuiig met een tic! In mijn eentje iets teveel van het goede, maar neem de taart mee naar een kinderverjaardag en je krijgt er vele blije volwassenen voor terug! Hoewel het recept voor een kleine cake is, hebben we er met zeker 12 man met plezier van gegeten.

Mud cake met Amarula

Amarula mud cake

(Recept voor cakevorm van 20 cm)

Ingrediënten mud cake

 • 150 gram boter
 • 100 gram pure chocolade
 • 150 ml Amarula
 • 100 gram suiker
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • 50 gram cacao
 • 175 gram bloem
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • 0,5 theelepel baksoda
 • snufje zout
 • 3 eieren

Ingrediënten chocolade ganache

 • 200 gram pure chocolade
 • 100 ml slagroom
 • 100 ml Amarula
 • mespunt zout
 • 1 flinke eetlepel zachte boter

Bereiding mud cake

 1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
 2. Verwarm au bain-marie op laag vuur boter, chocolade in stukjes en Amarula.
 3. Meng beide soorten suiker en cacao.
 4. Zodra de chocolade en boter gesmolten zijn roer je met een garde het suiker-cacaomengsel door elkaar tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn en de massa glanst. Neem de kom van de pan en laat 5 minuten staan.
 5. Vet intussen een springvorm met een doorsnede van ca. 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
 6. Zeef bloem bakpoeder en baksoda en voeg zout toe.
 7. Meng de eieren één voor één door de enigszins afgekoelde chocolademassa en spatel het bloemmengsel erdoor. Let op dat zich geen klontjes vormen.
 8. Laat het beslag in de vorm glijden en bak 40-45 minuten (tot een erin gestoken spiesje er schoon uitkomt). Neem de vorm uit de oven en laat even rusten voor het verwijderen van de ring. Laat dan verder afkoelen.

Bereiding Ganache

Doe voor de ganache de gehakte chocolade in een kom. Verwarm slagroom en Amarula in een steelpan, schenk over de chocolade en laat 1 minuut intrekken. Roer glad en meng er dan de boter door. Roer zo nu en dan om tot de ganache op kamertemperatuur is en bestrijk de taart hiermee.

Join the Conversation

 1. Wow, deze lijkt me echt heerlijk!

 2. OH MY GOD, wat doe je me aan. Ik heb deze blogpost gewoon niet gezien oke? Ik ben hier niet :)

  toch even een Liefs Suus

 3. Deze goddelijke taart was bij mij al weer even uit mijn hoofd, en toen kwam jouw blogpost voorbij… Nu heb ik er weer trek in!
  Maar het was ook een hele gezellige middag :-)

 4. Wat een taart om iemand mee te verleiden. Jammie! En ook mooi nieuw design van jouw blog. Love it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close