Appels met mincemeat

Heb je wel eens mince pies gegeten? Een traditioneel Engelse gebakje dat al meer dan 3 eeuwen wordt geserveerd in de kerstperiode. Door de geschiedenis heen zie je het in verschillende verschijningsvormen terugkomen. Van grote mince pies met een doorsnede van meer dan 20 cm tot kleine éénpersoonstaartjes zoals ik die voornamelijk ken. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden gaat het bij mincemeat niet om vlees, maar om een mix van gehakt fruit, kruiden, noten, alcoholische drank en eventueel niervet of reuzel. Waar mincemeat ooit vlees bevatte, is dat nu niet meer zo.

Mrs. Beetons mincemeat apples

Bladerend in het historische kookboek ‘Mrs. Beeton’s book of Household management‘ ontdekte ik laatst een Australische recept voor mincemeat apples. Een interessante variatie op de mince pies en een stuk minder machtig. Inmiddels zie ik de laatste weken diverse recepten voor gevulde appels voorbij komen, zo kun je in plaats van mincemeat de appels ook vullen met in drank gewelde rozijnen al dan niet gecombineerd met gehakte noten en winterse kruiden naar smaak.
Links voorin de achtereinden van twee lepels, rechts twee op elkaar gestapelde borden

Mincemeat kopen

Zoals ik al schreef in mijn blog kerstkoekjes op een stokje heb ik al een paar weken mincemeat in de kast staan en kies ik deze keer voor het gemak uit een potje. Mincemeat is vaak in een potje van 400 ml verkrijgbaar bij delicatessenzaken, in winkels met Engelse producten en bij Marks & Spencer. Eén van de bekendste merken die ik meestal probeer te kopen is Robertson’s.
Links vier gedecoreerde sierlijke lepels, rechts twee op elkaar gestapelde borden

Zelf mincemeat maken

Zelf maken is trouwens vrij eenvoudig, zie bijvoorbeeld het recept van Mary berry’s mincemeat. Bij mijn Engelse blogvriendin Karen van Lavender and Lovage lees ik dat Mincemeat het lekkerst is als je het een paar weken laat staan zodat de smaken goed in kunnen trekken. Heb je die voorbereidingstijd niet meer, laat dat je dan vooral niet weerhouden om het uit te proberen. Twee jaar terug maakte ik zelf mincemeat met rum naar recept van Nigella Lawson uit haar kerstkookboek. De mince pies die ik er vlak daarna mee maakte, smaakte minstens zo heerlijk!

Kerstdessert met appels

Maar nu dus met mincemeat gevulde appels. Heb je zin in een fruitig tussendoortje of een eenvoudig te maken dessert? Dan is dit een fijn recept waarmee je makkelijk kunt variëren. De appels kun je bereiden in de oven, of koken in de pan. Serveer ze bij voorkeur warm met slagroom, een bolletje ijs, vanille saus of met alledrie tegelijk.
Borde met een anijsster en een gevulde appel

Kerstdessert: appels met mincemeat

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 kleine zoete appels
  • 4 eetlepels mincemeat
  • Boter* om in te vetten
  • 350 ml water
  • 50 gram suiker

* Plantaardige margarine of kokosvet kan uiteraard ook.

Bereiding

  1. Hol de appels uit met een appelboor, maar niet door en door, laat een bodem zitten. Vul de appels tot aan de rand met mincemeat.
  2. Vet een stoofpan in met boter (of een ovenvaste pan of schaal als je de appels in de oven wilt bakken), voeg het water en suiker toe aan de pan. Doe de gevulde appels in de pan.
  3. Stoof de appels 30 minuten op een laag vuur totdat de appels er aan de buitenkant een beetje glazig uitzien. Óf doe de pan in een op 190 graden voorverwarmde oven en bak 30 minuten op 190 graden.
  4. Doe een appel op een bord en schenk er wat van de siroop uit de pan overheen.

Opengemaakte gevulde appel

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Reacties op deze post

  1. Maura - YLT schreef:

    Oeeeeh! Dit heb ik nog nooit op, maar lijkt me ZO lekker. Sowieso vind ik de Engelse keuken echt geweldig. Hopelijk komt er snel een Marks & Spencer naar Utrecht, maar anders maar even zelf maken.

  2. Hazel Hardijzer schreef:

    Er is dus een Marks & Spencer in Utrecht, in Lunetten. Deze is alleen vrij klein maar heeft in ieder geval een aantal handige basics zoals double cream, clotted cream, cheddar, mincemeat, theetjes, chips, koekjes, brown sauce. Als je op zoek bent naar een speciaal ingrediënt uit de Engelse keuken dan moet je het maar laten weten. Grote kans dat ik je wel kan vertellen waar je wat kunt vinden én of ze het bij de M&S bij mij om de hoek hebben ; )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge