Koekjes met pindakaas en chocolade

1.3K

Wist je dat mannen ook nesteldrang kunnen hebben? Ja heus echt waar, want als er één het heeft… dan is met mijn mr. Pi wel. Al maandenlang voel ik me onrustig van alle overbodige spullen (lees: rommel) in huis, maar blijkbaar heb ik dat niet genoeg laten merken. Want nu wordt hij onrustig van het feit dat ik zo rustig ben. Tijd om even orde op zaken te stellen. Tijd voor een goed gesprek én tijd voor koekjes. Koekjes met pindakaas en chocolade. 

Lekker opruimen

Het goede gesprek leidt ertoe dat alle niet-eetbare producten die ik nog over heb van de webshop op marktplaats staan, een nieuwe vloer is besteld en de kamer van little T. is voorzien van wat noodzakelijke kastjes nu de commode strakjes doorschuift naar het volgende kamertje. Dat opruimen is heerlijk! Het geeft ruimte in huis en ruimte in mijn hoofd. Zo heb ik deze week voor het eerst sinds kerst opeens weer zin om iets te bakken. De ideeën komen langzaam terug en ik heb me opgegeven voor een cursus acquisitie, zodat ik mezelf als ZZP-er wat meer kan verzekeren van inkomsten.

Kringloop

Wat niet echt helpt is om tijdens het opruimen een bezoekje aan de kringloopwinkel te brengen, want ook deze keer kwam ik niet met lege handen thuis. Ik vond het prachtige fotoboek M.I.L.K – Friendship, family, love & laughter die je op de foto ziet. Het is weliswaar enkele jaren oud, maar er staan prachtige foto’s in en is fijn om in te bladeren. Het koekjesbakblik die je op de foto ziet, kwam ook mee van de kringloop. Al met al was ik erg content met mijn aanwinsten, totdat bij thuiskomst bleek dat het bakblik toch niet zo’n handige aankoop was. Het is te breed! Of ik het nu in de lengte draai of in de breedte, het past het niet in mijn oven…. Zal dat de reden zijn geweest dat het bij de afdeling dienbladen lag? Misschien moet ik het daar dan ook maar voor gebruiken.

volkoren koekjes met pindakaas en chocolade

 

Koekjes volgens Ratio

Het recept voor deze pindakaaskoekjes is trouwens mijn eerste recept waarbij ik gebruikmaak van  Ratio van Michael Ruhlman. Dit boek (in het Engels) kreeg ik van de kerstman en is reuze handig in de keuken. Het legt de basisverhoudingen uit van recepten voor deeg, beslag, sauzen, bouillon, vlees, brood en veel meer, waardoor je feitelijk alleen nog maar de verhoudingen hoeft te onthouden om daarna eindeloos te kunnen variëren. In dit recept dus de basisverhouding voor koekjesdeeg met de toevoeging van pindakaas en een heerlijk chocoladelaagje.

Suiker, chocolade en pindakaas

In eerste instantie probeerde ik er een übergezond glutenvrij koekje met pindakaas van te maken en gebruikte ik amandelmeel en kokosolie, maar dat mondde uit in zompige niet-lekker ruikende koekjes. En toen besloot ik hé.. ik heb geen goede voornemens als het gaat om minderen met suiker. Want wie niet veel neemt, hoeft ook niet te minderen. Dus maakte ik er een semi-gezond koekje van door volkoren bloem te gebruiken. Dat er suiker, chocolade én pindakaas (met suiker) inzit, moet je maar even door de vingers zien óf zie jezelf te beperken tot het proeven van één koekje en geef de rest weg.

volkoren koekjes met pindakaas en chocolade

 

Volkoren koekjes met pindakaas en chocolade

(recept voor 16 koekjes)

Ingrediënten

 • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 100 gram plantaardige boter (Wajang)
 • 75 gram pindakaas (met stukjes)
 • 150 gram volkoren bloem
 • 100 – 200 gram pure chocolade (70%)*

* Aan 100 gram chocolade heb je in principe genoeg, maar heb je iets meer chocolade dan dipt het net iets makkelijker.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed een bakblik met bakpapier.
 2. Doe suiker en boter in een kom en klop met een mixer tot een romige massa. Voeg de pindakaas toe, klop nog even door en mix er dan de bloem doorheen.
 3. Vorm balletjes van het deeg en leg ze met enkele centimeters tussenruimte op het bakblik. Wrijf eventueel wat bloem in je hand als het erg plakkerig is. Druk de bolletjes daarna kruislings in met een vork en druk ze tegelijkertijd een beetje plat.
 4. Bak de koekjes 15 – 20 minuten in het midden van de oven goudbruin. Neem uit de oven en laat een minuut of vijf afkoelen. Leg de koekjes daarna op een rooster om helemaal af te koelen. Leg dan een nieuw vel bakpapier op je bakblik of draai je bakpapier om.
 5. Breek de chocolade in stukjes en smelt tweederde ervan volgens de au bain marie methode. Neem de schaal van de pan af en roer de rest van de chocolade erdoorheen totdat alle chocolade gesmolten is.
 6. Dip de koekjes één voor één voor de helft in de gesmolten chocolade, laat even uitdruppen en leg dan op het bakblik.

Deze koekjes zijn heel bros en smelten zo weg in je mond, de chocolade geeft het daardoor net een klein beetje meer knapperigheid die ik zelf lekker vind. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden. Lijken pindakaaskoekjes je sowieso eigenlijk lekker?

 

Join the Conversation

 1. O mooi dat boek van M.I.L.K! Ik was vroeger al fan van de ansichtkaarten. Ik wist niet dat er ook een boek van was. En over boek gesproken: ik ben van van ratio! Zo handig! Zijn dit de koekjes die je in de computer hebt gestopt? :)

  1. hahaha… jaa dit zijn inderdaad dé koekjes!! M.I.L.K. is echt fijn om even doorheen te bladeren. Ik kende wel een MILK magazine maar dan weer niet de boeken.

 2. Ze lijken me ontzettend lekker! Het feit alleen al dateren pindakaas en chocolade in zitten maakt al dat ze niet te weerstaan zijn. En als er dan suiker in zit maakt dat me ook niet meer uit.

  1. haha! In Nederland zie je die peanutbutter cookies eigenlijk nooit. Was daarom ook erg benieuwd of er meer mensen zijn die dit lekker vinden. Als land van Calvé pindakaas zou je dat in Nederland wel verwachten, maar toch. Uit deze reactie maak ik in ieder geval een +1 op ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close