Chocolade pavlova met mokkaroom, chocoladeschaafsel en frambozen

Pavlova met chocolade en mokkaroom (zuivelvrij)

Met de familie zitten we gezellig aan tafel. Buiten is nog net een reepje licht van de ondergaande zon. Een laatste beetje zonlicht om deze Pavlova vast te leggen voordat het terug de donkere ruimte wordt ingedragen. Voldaan van een verrukkelijk paasdiner rest er namelijk nog één ding, het opdienen van dit dessert: mét chocolade en sappig roze frambozen, een schuimige bodem en daartussen een zachte mokkaroom. Bon appetite!

Sojaslagroom

In dit recept gebruikte ik Alpro sojaslagroom om er een zuivelvrije versie van te maken. Mensen die niet gewend zijn om zuivel door sojaproducten te vervangen vinden de smaak hiervan niet altijd even prettig. Door er 1 eetlepel sterke espresso door te kloppen, heb ik de sojasmaak deze keer een beetje kunnen verdoezelen. Hiermee krijg je een zachte hazelnootkleurige mokkaroom die goed combineert met de chocolade en frambozen.

Mokkaroom

De mokkaroom maakte ik dankzij de handige tip van mijn buurvrouw met oplosbare espressokoffie. Heb je net zoals ik geen espresso-apparaat dan is deze tip erg fijn en makkelijk. Koop een potje of doos met losse zakjes espressokoffie en los één zo’n zakje op met 1 á 2 eetlepels water voor een uiterst sterke espresso. Afhankelijk van de smaak die je de room wilt geven, mix je een klein theelepeltje of alles door je room om er mokkaroom van te maken.

Chocolade pavlova met mokkaroom en frambozen

Chocolade pavlova met mokkaroom, chocoladesnippers en frambozen

(recept voor 8 personen)

Ingrediënten

  • 6 eiwitten
  • 250 gram suiker
  • 3 el cacao
  • 2 el maïzena
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 pakje (soja)slagroom (200 ml)
  • 1 tl suiker
  • 1 el sterke espresso (bijv. met een oploszakje)
  • 20 gram pure chocolade
  • 125 gram frambozen
  • Optioneel voor de paasversie, kleine chocolade-eitjes

Bereiding

  • Zet de oven aan op 150 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Splits één voor één de eieren en zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
  • Klopt eiwitten met de suiker in een goed ontvette kom in ongeveer 10 minuten tot een glanzende massa met stijve pieken.
  • Spatel de cacao, maïzena en azijn door de eiwitmassa en schep dan het geheel op de beklede bakplaat. Maak het niet te plat, tijdens het bakken, zakt het nog wat in.
  • Schuif de pavlova onderin de oven, zet de temperatuur terug naar 120 graden en bak in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Haal de pavlova uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Topping

  • Klop de slagroom met de suiker tot stijve pieken en klop er op het laatst kort de espresso doorheen.
  • Maak het schaafsel door de chocoladeplak met een stevige dunschiller te schaven, of maak snippers door met een groot stevig mes, kleine plakjes van de chocoladereep af te snijden.
  • Decoreer de afgekoelde pavlova met de mokkaroom, het chocoladeschaafsel en de frambozen.
 Chocolade pavlova met mokkaroom frambozen en chocoladeschaafsel
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

5 Reacties op deze post

  1. Simones Kitchen schreef:

    Dat is natuurlijk een beetje gemeen als ik net aan de salades enzo zit he… Sjeee dit ziet er lekker uit!!!

  2. Anne-Ruth Dekker schreef:

    Aaah dit ziet er echt heel lekker uit!! Meringues en pavlovataarten zijn echt mijn lievelingsdesserts :)

  3. Maura - YLT schreef:

    Pfoeeeee, Hazel! Nu ga ik slapen met honger en pavlova aandrang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge