Pumpkin spice mix – hoe maak je dat?

4.1K

Wist je dat je heel makkelijk zelf je eigen pumpkin spice mix kunt maken. Net zo makkelijk als dat je je eigen koek-en speculaaskruidenmix kunt maken. In Nederland kun je pumpkin (pie) spice niet in de winkel vinden, dus dan sprokkel je gewoon de ingrediënten bij elkaar en schep je thuis je eigen potje. De pumpkin spice mix is een kruidige trend die uit Amerika is over komen waaien. De pumpkin spice latte van Starbucks heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat deze trend ook in Nederland snel populair is geworden.

Zit er pompoen in pumpkin spice?

Gek genoeg wordt er in pumpkin spice geen pompoen gebruikt. In Amerika wordt het dan ook vaak pumpkin pie spice mix genoemd en dat maakt het meteen een stuk duidelijker. Pumpkin pie spice wordt dus veel gebruikt als kruidenmix in pompoentaart. Een beetje vergelijkbaar met onze speculaaskruiden voor … je raadt het al: speculaas!

In Noord-Amerika is pompoen een makkelijk verkrijgbare typische herfstgroente. Dat verklaart ook deels waarom pompoenen veel gebruikt worden bij de viering van Halloween. Ze worden dan niet alleen gebruikt voor het uithollen, maar ook vaak als ingrediënt voor zoete en hartige gerechten. Zo is geroosterde pompoen bijvoorbeeld heerlijk in een pastaschotel met spinazie, ricotta en pijnboompitten, of in een ovenschotel met geroosterde pompoen met rode ui en salie. In mijn blog met Halloweenkoekjes leg ik je meer uit over de historie van de populaire Jack O’lantarn, ook wel de met een gezicht uitgeholde pompoenen.

pumpkin pie spice mix

Pompoenkoekjes

Toen ik voor Halloween pompoenkoekjes wilde maken, vroeg ik me af hoe ik pompoenpuree in koekjesdeeg kan verwerken zonder dat de koekjes zompig worden.  De Halloweenkoekjes wilde ik decoreren dus daarvoor wilde ik het liefst een stapel knapperige koekjes maken. Nog voor ik mijn strategie had bepaald, werd mijn nieuwsgierigheid getriggerd door de pumpkin spice mix die je in veel Engelse en Amerikaanse pompoenrecepten ziet. Kom je een zoet recept tegen waarin pompoen een belangrijk bestanddeel is, dan kun je er de klok op gelijk zetten dat pumpkin spice tussen de ingrediënten staat, maar wat zit erin?

Pumpkin spice mix of speculaaskruiden?

Pumpkin spice mix is het beste te vergelijken met onze koek-en speculaaskruiden of het Engelse mixed spice. Net zoals bij deze kruidenmixen en zoals bij de Oosterse kruidenmix Ras-el-Hanout zijn er een aantal basisingrediënten die in de mix voorkomen, maar per fabrikant of mix kunnen de verhoudingen totaal verschillend zijn.

De verschillen tussen pumpkin spice mix en speculaaskruiden zijn dat er in de pumpkin mix in verhouding veel meer gember wordt gebruikt, er wordt allspice aan toegevoegd en geen koriander dat weer wel aan speculaaskruiden en mixed spice wordt toegevoegd. Kleine verschillen, andere smaak. Basisingrediënten die je in ieder geval kunt tegenkomen in de pumpkin spice mix zijn: kaneel, gember, nootmuskaat, foelie, kruidnagel en allspice.  Vergis je trouwens niet in de allspice, dit is geen kruidenmix maar een pepersoort die in Nederland ook wel piment wordt genoemd.

pumpkin pie spice mix

Zelf mixen

Mijn nieuwsgierigheid eenmaal bedwongen, had ik nog twee dingen te doen. De pumpkin spice maken en aan de slag met de koekjes. De kruidenmix is op zichzelf al zo geurig en rijk van smaak dat ik besloot om geen pompoen meer aan de koekjes toe te voegen. Met en potje homemade pumpkin spice mix kun je bovendien langere tijd doen, dus er gaat zeker nog een pompoenrecept komen, waarin zowel de groente als de kruiden zijn verwerkt. Misschien maak ik wel pompoenscones, pompoenbrownies, pumpkin pie spice koekjes of een taart, het kan nog alle kanten op. Maar om je alvast een concreet idee te geven…

Waar kun je de pumpkin spice mix voor gebruiken?

pumpkin spice mix

Pumpkin spice mix

Recept voor een klein potje (inhoud ong. 80 ml)

Ingrediënten

 • 3 el gember
 • 2 el kaneel
 • 1 tl nootmuskaat
 • 1 tl kruidnagel
 • 1 tl allspice (piment)

Bereiding

 1. Mix alle ingrediënten door elkaar.

Jouw suggestie?

Wat zou jij maken met deze pumpkin spice mix? Of wat is jouw favoriete recept met deze kruiden?

Join the Conversation

 1. Ik voel me nu echt een beetje dom; ik dacht altijd dat mensen die een pumpkin spice latte bestelden bij Starbucks ook écht een pompoensmaakje in hun koffie hadden… Ik vond die obsessie met pumpkin spice latte al zo vreemd! Haha… Goed informatief artikel dus ;)

  1. Zo gek is dat niet hoor! Naam is nogal misleidend in die zin. Maar ik geloof zelfs dat Starbucks die smaak echt een beetje populair heeft gemaakt. Pompoen is best lekker, maar in de koffie… ik maak er liever taart mee ;-)

 2. Tabitha says:

  Allspice heet in het Nedelands piment.

  1. Ja, nu je het zegt, heb ik dat denk ik wel eens eerder gehoord.
   Bedankt voor je aanvulling!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close