Fudge met lavendel

1.7K

In april moest ik voor een werkcongres in Den Haag zijn, bij Marqt om de hoek. Op de terugweg kon een bliksembezoekje aan deze ‘biologische’ supermarkt dan ook niet uitblijven. Biologische ontbijtgranen, sapjes of kaasjes kan ik hier in Utrecht in de natuurwinkel vinden. Lavendelknopjes voor culinair gebruik, dat is weer eens wat anders dan in een geurbuiltje. Ik besluit het alvast mee te nemen zodat ik er thuis wat mee kan gaan experimenteren.

Lavendelsiroop

Thuis kan het bakje mooi in de kast naast de ongeopende fles l’eau culinaire lavande (lavendelsiroop) die ik vorig jaar meebracht uit een delicatessenwinkel in Serignan. Volgens winkeleigenaresse Christina zeer biologisch verantwoord en van de allerhoogste kwaliteit. Uitslagen van laboratoriumtesten werden tevoorschijn gehaald om hiervan te overtuigen. Volgens Christina gaat je kind er ook rustig van slapen en om dát te bewijzen smeerde ze zonder pardoes de olie even op de maxi-cosi naast het hoofd van little T. Even was ik overrompeld door haar vreemd hartelijke doch agressieve verkooppraatje.

Balen, want door mijn nieuwsgierigheid naar het product had ik al lang besloten om tot een koop over te gaan, little T. is er destijds geen seconde eerder van in slaap gevallen en de vlek van de siroop zat er na bijna een jaar nog steeds in!

Lavendel is de trend

In zeep, geurzakjes en slaapkussens zijn we het intussen wel gewend, maar in gerechten kom je lavendel nog altijd weinig tegen. Sinds ik mijn onderstaande lavendelfudge heb gemaakt, merk ik echter op dat lavendel culinair gezien steeds vaker opduikt. Zo zag ik de afgelopen maanden een aantal recepten voorbij komen voor zelfgemaakte lavendelsiroop, lavendel limoenade en homemade lavendelboter op scones.

Zomersmaak 2013

Tijdens het festival rollende keukens zag ik ook al een foodtruck met uitsluitend lavendel & citroen georiënteerde thee, taart en koekjes. Als dan ook Albert Heijn lavendelknopjes in één van de kant-en-klare maaltijdsalades stopt dan is deze zomertrend wat mij betreft bevestigd en bombardeer ik het tot de zomersmaak van 2013.

Fudge met lavendel

recept voor ong. 40 stuks

Ingrediënten

 • 50 gram boter
 • 300 gram witte chocolade in stukjes
 • 400 ml gecondenseerde melk
 • 1 el lavendelsiroop
 • 1 el lavandelknopjes

Extra nodig: bakvorm of schaal van 10 x 20

Bereiding

 1. Bekleed de schaal of bakvorm met bakpapier.
 2. Laat de boter smelten en doe dan de stukjes chocolade samen met de gecondenseerde melk in een steelpan en verwarm het op een laag vuur totdat de chocolade is gesmolten. Roer er de lavendelsiroop doorheen.
 3. Giet de gesmolten massa in de bakvorm en bestrooi met de knopjes lavendel.
 4. Laat de fudge afkoelen en zet het daarna een aantal uur weg in de koelkast.
 5. Haal de fudge uit de vorm en verwijder het bakpapier en snijd het in vierkante stukjes. In een afgedekte trommel is de fudge zeker 2 weken houdbaar.

Fudge van lavendel met lavendelknopjes

Join the Conversation

  1. Als je van lavendel houdt erg lekker. Heb je het nog nooit geproefd, is het even wennen..

 1. I want that fudge on my plate now. With a lovely cup of decaf earl grey….

  1. Thanks Bintu! And really… making this couldn’t be easier, but I guess the Dutch language is quite a good excuse ;-)

 2. Such a great combination lavender and fudge! Yummy!

  1. Hazel Hardijzer says:

   Thank you so much Sylvia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close