Kijk jij ook elk jaar reikhalzend uit naar de tijd van Sinterklaas vol lekkernijen en tradities, dan is het grote Sinterklaas Kookboek een must om te hebben. Dit boek laat je voor even de pietendiscussie vergeten en weer ouderwets genieten van het Sinterklaasfeest met al haar traditionele lekkernijen. Behalve de oude bekende recepten voor speculaas, pepernoten, chocolade, marsepein en borstplaat vind je in het Sinterklaas kookboek veel klassiekers met een twist en pagina’s vol hartige borrelhapjes en gerechten voor een smakelijke Sinterklaasavond.
Het grote Sinterklaas Kookboek, de nieuwe smaak van december?
Tot nu toe grijp ik elk jaar met veel plezier mijn ‘de smaak van december’ uit de kast, een pareltje van een kookboek dat Albert Heijn een jaar of tien geleden uitbracht. Tot die tijd en sindsdien is er nooit eerder een kookboek uitgebracht waarin de typische Sinterklaasrecepten centraal staan. Voor wie dat boek niet in de kast heeft staan, is er nu eindelijk een waardige vervanger op de markt; Het Grote Sinterklaas Kookboek. Zonder twijfel een nieuw decemberpareltje. Zeker nu blijkt dat het schrijversduo dat het Sinterklaas kookboek heeft geschreven eerder samenwerkten aan het december kookboek.
Letter voorpret en een heerlijk avondje
Het Grote Sinterklaas Kookboek is een handig naslagwerk waarin je alle recepten vind die je nodig hebt in Sinterklaastijd. Anneke en Yolanda nemen je mee aan de hand van voorbereiding tot afterparty. De recepten worden tussendoor afgewisseld met Sinterklaasfeitjes en suikergoede ideeën om samen met je kids creatief aan de slag te gaan. Pepernoten maken met peuters in pyjama. Bestaat er iets knussers?
In deze dikke bundel vind je een breed scala aan recepten waarmee je de sinterklaasavond goed kunt vullen. De voorpret begint met letters van koek en chocolade. Op de avond zelf vul je de avond met Spaans georiënteerde borrelhapjes, soepjes, aardappelgerechten en makkelijk te bereiden éénpansgerechten zodat je op 5 december niet de hele avond in de keuken staat. Met de overgebleven restjes maak je vervolgens nieuwe hapjes voor de kerst.
Getest:
Pepernoten recept
Ze zien er niet zo sexy uit, maar de smaak is verrukkelijk. Zeker na een twee in een goed afgedichte trommel zijn ze lekker zacht en smaken ze zoals pepernoten horen te smaken. Geen kruidnoten, die eigenlijk verkapte speculaasjes zijn, maar chewy pepernoten zoals ze van de bakker smaken. Niet die droge taaie tandenbrekende brokken die je in de supermarkt koopt. Wie zegt geen pepernoten te lusten, heeft nog nooit de goede pepernoten geproefd. Dit recept is een aanrader en vind je hieronder.
Boerenkoolsigaren
Hier in huis eten we het nooit. Boerenkool. Niet in stamppot, niet als ovengedroogde chips en zeker ook niet anders. Ik ben er niet mee opgegroeid en Mr. Pi houdt er niet van. Boerenkool is alleen zo gezond voor je. Powerfood in pure vorm en vers van eigen land. Dus als je dan toch een manier vind om wat van die supervitamines naar binnen te schuiven dan is boerenkool verpakt als een sigaar in filodeeg een slimme variant. Gebakken met uit, ansjovis, olijven, kappertjes, peper, zout krijgt het bovendien een mediterraan schwung waar je blij van wordt.
Het recept is eenvoudig te maken en biedt het gemak dat je het vooraf kunt bereiden en later afbakken in de oven. Ondanks alle positieve punten van dit recept, weten wij het alleen nu zeker, boerenkool is aan ons helaas niet besteed. Niet met filodeeg en helemaal niet met de niet-bijpassende chilisaus. Ben jij wel een boerenkoolfan? Sla dit recept dan zeker niet over, maar laat de chilisaus achterwege.
Dadelhapjes
Alle zoetigheid op een stokje nog aan toe. Dat is lekker! Ooit wel eens bedacht om speculaaskruiden door je roomkaas te mengen? Vul er een dadel mee en versier met gebrande gehakte noten. Een übersimpel Sinterklaas borrelhapje die het ook goed doet als Nederland moet voetballen. Daarbij vond ik dit hapje zo lekker dat ik niet eens zeker weet of mijn bezoek wel de kans heeft gekregen om er één van te proeven. Een aanrader!
Conclusie
Het grote Sinterklaas kookboek is een geweldig handig naslagwerk voor al je Sinterklaasrecepten. Hiermee hoef je niet meer steeds het internet af te struinen of op zoek te gaan naar je oude Allerhandes. Je pakt gewoon het boek uit de kast en gaat aan de slag. De recepten zijn kort, bondig en duidelijk en daarmee prettig voor zowel beginnelingen in de keuken als voor de meer gevorderden die deze recepten als basis kunnen gebruiken voor hun eigen variaties.
Enig minpunt vind ik de nietszeggende inhoudsopgave. Steekwoorden als ‘voorpret’, ‘inpakken’, ‘heerlijk avondje’ en ‘nagenieten’ zeggen mij te weinig om na te gaan welke recepten ik waar kan vinden. Gelukkig biedt de index op alfabetische volgorde achterin een uitkomst en is dit minpunt de slechtste reden om dit boek te laten liggen. Eén ding is zeker, duik je met dit boek de keuken in, dan is een nieuw setje tandenborstels essentieel.
Pepernoten
Recept voor een schaal vol pepernoten.
Ingrediënten
- 175 g tarwebloem
- 185 g roggemeel
- ½ theelepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel gemalen anijszaad
- 2 theelepels bakpoeder
- 100 g suikerstroop
- 175 g honing
- 80 ml water
extra nodig: springvorm (Ø 22 cm) bekleed met bakpapier
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Zeef de bloem met het roggemeel, de speculaaskruiden, gemalen anijszaad, bakpoeder en wat zout boven een kom.
- Breng in een steelpan de stroop, honing en 80 ml water aan de kook. Zet zodra het mengsel kookt het vuur uit. Schenk het stroopmengsel bij het bloemmengsel en roer het met een houten lepel door elkaar. Pas op: het stroopmengsel is heel heet!
- Kneed het mengsel, als het iets is afgekoeld, op een plank tot een samenhangend deeg.
- Rol balletjes met een doorsnede van ca. 2 cm van het taaie deeg en leg ze op het werkvlak. Druk de pepernoten rondom in. Leg de pepernoten naast elkaar in de beklede springvorm. Bestrijk de bovenkant met water. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak de pepernoten in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de pepernoten in de springvorm afkoelen. Verwijder de vorm en maak de pepernoten los van elkaar. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel.
Het Grote Sinterklaas Kookboek
Anneke Ammerlaan & Yolanda van der Jagt
Prijs € 22,50
216 pagina’s – gebonden
Van Lindonk & de Bres Special Projects
ISBN: 9082245507
Bron foto’s: www.hetgrotesinterklaaskookboek.nl
Facebook: www.facebook.com/hetgrotesinterklaaskookboek