Indiase viscurry met kabeljauw en courgette {sunday supper}

viscurry met kabeljauw en courgette

Al sinds de zomer staan ze ongeopend op me te wachten. Gelukkig zijn ze erg geduldig met me, die gedroogde kruiden. De tijd had ik nodig om moed te verzamelen voor een Indiaas gerecht en om uit te vinden wat ik er mee kan maken. Voor deze Sunday Supper geen gerecht uit de oven, maar toch een typisch gerecht uit Engeland, Indiase curry. Curry met vis.

Indiase kruiden

Toen ik in juni een foodbloggerscongres in Londen bezocht ontmoette ik voor de tweede keer de lieve Indiaas-Britse foodblogger Nayna Kanabar. Toevalligerwijs had ik net voor aanvang van het congres een paar zakjes kruiden gekocht waarvan ik de naam alleen ken van Jamie Oliver’s kookprogramma’s: asafoetida en ajowan (ajwain) seeds. Exotische namen met een voor mij onbekende smaak.

Nayna, die voornamelijk Indiase gerechten maakt bood aan een voorraad van haar kruiden voor me mee te nemen. Ze had een aantal potjes gekregen ter promotie, maar de hoeveelheden, of weinigheid eigenlijk, daarin zijn voor een grootverbruiker nogal lachwekkend. Maar ja, wat kan ik ermee?

Indiase viscurry

Engeland ♥ curry

Als gevolg van het koloniale verleden van Engeland worden er nog altijd veel curry’s gegeten (How Britain got the hots for curry). Van simpele doordeweekse menu’s en afhaalmaaltijden tot de betere restaurants zoals het chique The Cinnamon club, een aanrader trouwens wanneer je in Londen bent. Van huis uit heb ik het curry eten niet zo meegekregen, maar sinds ik de curry’s voorzichtig heb ontdekt via de kant-en-klare boemboes en kruidenpasta’s uit de supermarkt ben ik zelf wat meer gaan experimenteren. Het is in feite net zoals met pastasaus, weet je eenmaal wat er in gaat dan koop je niet meer zo snel een potje fabriekssaus.

Viscurry

Voor de verhouding van kruiden voor mijn viscurry bestudeerde ik diverse curryrecepten van Nayna en liet mezelf inspireren door haar vegetarische geroosterde aubergine curry, de ingrediënten van kant-en-klare boemboes, de healthy fish tikka curry van Kerryann (oud-leerling van Jamies 15) en de super quick fish curry van BBC good food. Laat je niet weerhouden door de ingrediëntenlijst, dit gerecht heeft een korte bereidingstijd waardoor prima te doen als doordeweekse maaltijd.

viscurry met kabeljauw en courgette

Indiase viscurry met kabeljauw en courgette

(recept voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 250 – 300 gram gele rijst
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode spaanse peper
  • 1/2 bosje verse koriander
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1/2 tl trassi
  • 1 tl gember
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl sereh pasta
  • 2 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 tomaten
  • 1 courgette
  • 400 ml kokosmelk
  • 400 – 500 gram kabeljauw
  • 300 gram gele rijst
  • evt. 1 á 2 el maizena

Bereiding

  1. Breng een ruime pan water aan de kook voor de rijst, kook de rijst 8 minuten (of volgens verpakking).
  2. Snipper intussen de ui en hak de knoflook in fijne stukjes. Snijd de chilipeper in kleine stukjes (houd je van pittig, laat de zaadlijsten dan zitten. Zo niet, snijd de rode peper door de helft, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes. Snijd van de koriander de steeltjes af en hak in fijne stukjes.
  3. Verhit de zonnebloemolie in een braadpan of wok en bak daarin de ui glazig. Voeg knoflook, chilipeper en koriandersteeltjes toe en bak even kort mee. Voeg dan trassi, gember, komijn, kurkuma, sereh pasta, basterdsuiker en tomatenpuree toe. Roer alles goed door en bak een halve minuut mee.
  4. Als de rijst is gekookt laat je deze nog 15 minuten in de pan zitten met een deksel op de pan (of volgens verpakking).
  5. Snijd de tomaten in grove parten en de courgette in kleine stukken en voeg toe aan de currypasta en bak 2 á 3 minuten mee. Roer er dan de kokosmelk doorheen.
  6. Snijd de kabeljauw in blokjes van ongeveer 3 cm breed en voeg toe aan de curry. Laat de curry zo’n 10 minuten sudderen.* Hak intussen de overgebleven korianderblaadjes fijn.
  7. Schep de curry en rijst in vrolijk gekleurde kommen en decoreer de curry met de fijngehakte korianderblaadjes.

* Vind je de curry iets te waterig? Roer dan eventueel 1 á 2 el maizena tot een papje met 1 á 2 el water en voeg dat toe aan de curry. Roer even goed door en laat no een minuutje sudderen, de curry wordt dan iets dikker.

 

Maak jij wel eens curry zonder boemboe of kant-en-klaar potje of zakje? Wat is jouw favoriete combi?

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Discussion to this post

  1. Nell Nijssen schreef:

    Heerlijk, zo’n viscurry. Ik ben er dol op. En wat een prachtige foto’s!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge