Voorbereiding op een suikervrije week – suikervrije boodschappen

Je zult het misschien niet zo snel geloven, maar eerlijk gezegd ben ik lang niet zo’n zoetekauw als deze blog doet vermoeden. Bakken vind ik heerijk, en een goede smaak ook. Maar meestal ben ik na een stukje proeven snel verzadigd. Nu ik mezelf heb opgegeven voor ‘de week zonder suiker’ van Miss Natural vraag ik me af wat dat teweeg gaat brengen. Koekjes kan ik dus makkelijk laten liggen en suikervrij eten maken voor little T. is peanuts, maar hoe zit het eigenlijk met mijn eigen eetpatroon? Welke aanpassingen zou ik kunnen doen om minder suiker binnen te krijgen. Waarmee krijg ik eigenlijk suiker binnen?

Etiketten lezen

Om daarachter te komen heb ik in voorbereiding op onze (mr. Pi doet ook mee) suikervrije week, gisteren alvast boodschappen gedaan en de tijd genomen om alle etiketten goed te lezen. Dit keer let ik niet alleen op of er melk in de producten zit, maar ook suiker, dextrose, glucosesiroop, maltodextrine of andere zoetstoffen. Dat chocoladepasta en vlokken niet thuishoren in een suikervrij dieet zullen de meeste mensen wel begrijpen, maar ham, magere filet americain of ‘gezonde’ ontbijtgranen? Bomvol! Er zijn wel alternatieven, maar allemaal met dubieuze zoetstoffen. Ook niet echt vrolijk word ik van het feit dat het moeilijk is om suikervrije melkvervangers te vinden. Aan sojayoghurt en sojamelk van Alpro wordt suiker toegevoegd en dat zijn precies de enige melkalternatieven die je in de supermarkt kunt vinden.

Suikervrije boodschappen

Van het boodschappen doen werd ik dus niet bijzonder vrolijk. En omdat een ritje richting de natuurwinkel er dit weekend even niet in zit, probeer ik mijn gedachten om te schakelen en de winkel door suikervrije ogen te bekijken. In mijn wagentje stop ik:

  • wortel
  • broccoli
  • ananas
  • nectarines
  • bananen
  • Sinaasappelsap van Innocent
  • een schaaltje kokosstukjes
  • zilvervliesrijst
  • volkoren pasta
  • rode linzen
  • kabeljauw
  • kipstukjes
  • ongezouten cashewnoten
  • organic kokosvet (hebben ze dan weer wel!)
  • biologische honing (ok, daarin zit wel suiker, maar dat zijn tenminste natuurlijke)
  • rijstmelk
  • amandelmelk (niet van Alpro)
  • geitenkaas
  • én ….
  • voor dit weekend nog: 2 afbakpizza’s en ‘foute’ borrelnootjes, om het af te leren.

Suikervervanger

Net nu ik mijn boodschappen voor de eerste heflt van de week al in huis heb gehaald, krijg ik een boodschappenmail van Miss Natural. Nét te laat. Gelukkig heb ik het meeste goed ingeslagen. Zo zie ik op haar lijstje bij bakingrediënten honing staan. Mooi. Kan ik daar komende week iets mee gaan maken. Over agavesiroop, ahornsiroop en bijvoorbeeld dadel- of rijststroop als suikervervanger lees ik jammer genoeg niks. Mijn onderzoek gaat voort en ondertussen zal ik proberen jullie de komende week zo goed mogelijk op de hoogte te houden van mijn (eet)belevenissen.

Hieronder alvast een lijstje met handige zoete suikervrije sites:

Artikel tags
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Reacties op deze post

  1. […] Een weekje suikervrij doet me sterk terugdenken aan het boek van Gillian McKeith dat ik vijf jaar geleden las. Wat je eet ben je zelf, heet het. Het boek gaat over de relatie tussen voeding en gezondheid en laat zien hoe je veel gezondheidsklachten kunt verhelpen met het aanpassen van je voeding. Wat zij slim had bekeken is dat lijsten met ‘verboden’ voedingsmiddelen het verlangen naar die producten juist vergroot. En daarom kwam zij met het ‘dieet van overvloed’. Oftewel, een waslijst met voedingsmiddelen die je zonder problemen kunt eten. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten