Chocolade chia pudding

893

‘Hatsjia’! ‘Gezondheid’?! Nee, Chia. Als in chia zaadjes. Ontzettend gezond en razend populair. Waarom? Misschien vanwege de vermeende voedingsstoffen die deze kleine zaadjes bevatten. Ze zijn kleiner van formaat dan sesamzaadjes en schijnen het hoogste gehalte omega-3 te bevatten dat te vinden is in de wilde natuur. Daarnaast zitten er ontzettend veel anti-oxidanten en vezels in en nog veel meer goeds als je uitgaat van het voedingswaarde overzicht.

Chia pudding test

Op Pinterest zie ik ontelbaar veel smakelijke foto’s van chiapudding voorbijkomen, maar hoe smaakt het? Bij EkoPlaza heb ik de chia van Planet Bio gekocht en ben maar wat gaan experimenteren. Bij mijn eerste poging maakte ik een pudding van 2 el chiazaadjes, 200 ml sojamelk, 1/4 tl vanille en 1 tl ahornsiroop. De verhouding bleek niet goed dus voegde ik nog wat extra zaadjes toe en later ook nog wat siroop. Net niet zoet genoeg naar mijn smaak en behoorlijk machtig om ‘s avonds na het sporten nog te eten.

Chia zaadjesChocolade chia pudding met banaan en hazelnoten
Chia

Smaak van Chia

De smaak van de zaadjes? Die bepaal je min of meer zelf. Doordat de zaadjes tot heel veel keer hun eigen gewicht in vocht kunnen opnemen, nemen ze de smaak over van de vloeistof waar je het mee mengt. Hoe langer je het de tijd geeft, hoe meer vocht het heeft opgenomen. Wacht na het tovoegen van de zaadjes dan ook even een halfuurtje. De ‘bolletjes’ worden dan steeds zachter.

Chia zaadjes
Chia zaadjes

Chia puddingtest nummer twee

Een dag later deed ik poging nummer twee. Maar nu wilde ik iets ‘lekkers’ maken. En niet per se een gezond ontbijt of dessert. Een beetje zoet hier, wat vloeistof daar, een snufje poeder zo. Even wachten… nog even wachten.. Ja, daar is het dan, mijn eigen versie van een chocolade chia pudding. Wat mij betreft smaakt het naar meer.

Drilpudding

Houd je in het algemeen niet zo van pudding? Dan zou je misschien willen overwegen om dit recept maar over te slaan. Volgens mr. Pi, die dus écht niet van pudding houd, maar die ik had voorgewend dat hij een lekker toetje kreeg: ‘Oh, bah…. oh bah! Dit is echt verschrikkelijk! Dit is nog érger dan drilpudding.!’ Persoonlijk vind ik dat dus niet maar, nu weet je ook wat ik de dag erna als ontbijt heb gegeten. Precies… Chocolade chia pudding met banaan. Heel vervelend voor mij dus. Niet!

Chocolade chia pudding met banaan en hazelnoten
Chocolade chia pudding met banaan en hazelnoten

(recept voor 1 pers.)

Ingrediënten

 • 2 el chia zaadjes
 • 150 ml sojamelk
 • 1 tl honing
 • 1 tl cacao
 • 1/4 tl vanille extract
 • 1/3 banaan
 • 2 el grof gehakte hazelnoten

Bereiding

 1. Doe de chia, melk, honing en cacao in een kom. Roer goed door totdat ook de cacao min of meer is opgenomen.
 2. Laat minimaal een half uur staan. Zet het bij voorkeur in de koelkast zodat je straks een lekker fris puddinkje hebt. Hoe langer je wacht, hoe beter de sojamelk en de andere smaken in de chia zijn getrokken. Je kunt het eventueel ‘s ochtends maken, in de koelkast zetten en ‘s avonds als dessert eten. ‘s Avonds maken en de volgende ochtend een chocolade ontbijt kan natuurlijk ook altijd.
 3. Roer er vlak voor het opeten 1/3 banaan in plakjes en 2 el grof gehakte hazelnoten doorheen.

Ik ben heel erg benieuwd wat jullie er allemaal van vinden? Zelf ben ik na dit tweede experiment overtuigd. Ook smoothies, gebak, sushi en andere gerechten wil ik met chia uitproberen, maar wat vinden jullie van de smaak en de structuur?

Join the Conversation

 1. AreyouShir? says:

  Apart, maar ik denk dat ik het wel erg lekker zal vinden. Hij gaat in mijn kookschrift!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close