Suikervrije shortbread – week zonder suiker dag 1

Suikervrije shortbread

Een weekje suikervrij doet me sterk terugdenken aan het boek van Gillian McKeith dat ik vijf jaar geleden las. Wat je eet ben je zelf, heet het. Het boek gaat over de relatie tussen voeding en gezondheid en laat zien hoe je veel gezondheidsklachten kunt verhelpen met het aanpassen van je voeding. Wat zij slim had bekeken is dat lijsten met ‘verboden’ voedingsmiddelen het verlangen naar die producten juist vergroot. En daarom kwam zij met het ‘dieet van overvloed’. Oftewel, een waslijst met voedingsmiddelen die je zonder problemen kunt eten.

Dieet van overvloed

Deze mindset houd ik mezelf voor om deze week (en die daarna misschien) door te komen. Want hoeveel effect heeft nou 1 week? Daarom probeer ik me deze week te focussen op wat ik allemaal wél kan eten en dat is echt heel veel. Want dat suiker, koffie, alcohol, zuivel en niet-volkoren producten niet de meest fantastische voedingsmiddelen voor je lichaam zijn dat wist ik al. Maar wat is dan nog wel oké om te eten?

Suikervrije tussendoortjes

Mijn lijstje met tussendoortjes zonder suiker waarvan ik weet dat ik ze zonder problemen kan nemen. Fruit, Zonnatura notenreep, stukjes verse kokos, glas vruchtensap, een handje ongezouten noten, een paar gedroogde vruchten, een schaaltje rauwkost. Uiteraard is dit lang niet uitputtend, maar hé, ik begin net. Kost het me meer moeite? Ja! Kost het meer geld? Ja. Maar ik vind het belangrijk genoeg om te onderzoeken wat een aanpassing van mijn voeding lichamelijk voor een effect heeft. Dat je gezond zoet kunt eten, is voor mij al lang bewezen.

Betekent suikervrij dat ik helemaal geen koekjes kan eten of overal Stevia zoetstof in moet gebruiken? Nee natuurlijk niet!

Koekjes zonder suiker, gezoet met honing. Zo kan het ook!

Suikervrije shortbread

Suikervrije shortbread

Recept voor 12 kleine koekjes

Ingrediënten

  • 150 gram bloem*
  • 75 gram kokosvet
  • 50 gram biologische honing crème
  • 1/4 tl citroenextract of 1 tl citroenrasp

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  2. Voeg alle ingrediënten samen in een kom en kneed goed door met je vingers totdat het deeg een samenhangend geheel begint te vormen. Het blijft een beetje korrelig deeg, maar moet goed genoeg plakken om er een bal van te kunnen maken. Plakt het nog niet genoeg, voeg dan een klein beetje kokosvet toe.
  3. Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van 1 cm dik, of druk het deeg plat in een bakblik tot een plak van 1 cm dik. Prik met een kleine uitsteker figuurtjes in het deeg, maar druk deze niet helemaal door.
  4. Bak het deeg 15 minuten in het midden van de oven op 150 graden of totdat het licht goudbruin verkleurt.
  5. Haal het bakblik uit de oven en snijd het deeg meteen in kleine koekjes nu het deeg nog zacht is.

*Dit recept maakte ik nog voordat ik de boodschappenlijst kreeg met (on)gewenste suikers en mijn voorbereidende boodschappen al had gedaan. Witte bloem kun je in het kader van een suikervrij of gezond dieet beter vervangen door een gezondere variant. Maar welke het beste past binnen dit recept moet ik even schuldig blijven.

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

3 Reacties op deze post

  1. Nicole schreef:

    Net dit recept uitgeprobeerd, mmm wat zijn ze lekker! Niet gedacht dat je zonder suiker en met kokosvet zo’n goede shortbreadstructuur zou krijgen!

  2. […] ei en een vegetarische paté (tartex). Tussendoortjes vergeet ik vandaag. Of nee, wacht. Ik heb een suikervrij koekje gesnoept! Nèt voor het avondeten; pasta met tomatensaus en tonijn. Een makkelijker recept dan dit […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge