Terwijl de bomen oranjebruin kleuren, het ‘ochtends net iets te koud is om zonder jas de deur uit te gaan en het ‘s avonds weer vroeg donker wordt, begin ik er langzaam zin in te krijgen. De Herfst. Het is er nog net niet koud genoeg voor, maar ik kijk al uit naar het cocoonen op de bank met een dekentje, een grote mok thee en een fijne serie. Downton abby bijvoorbeeld. En een blik vol koekjes van dit gemberkoekjes recept. Gewoon om in de stemming te komen.
Cookies voor lady Grantham?
Deze gemberkoekjes worden ook wel Grantham gingerbread biscuits genoemd. Heb je ook de tv-serie Downton Abbey gezien? Dan begrijp je dat de naam van deze koekjes direct mijn interesse trok. In werkelijkheid hebben deze koekjes afgezien van de naam totaal niks te maken met lady of lord Grantham, de hoofdpersonages uit de serie. Grantham Gingerbread biscuits komen zoals de naam doet vermoeden wél van origine uit Grantham, een plaats in Lincolnshire in het oosten van Engeland.

‘Biscuits for travellers‘
In de tijd dat er nog per koets werd gereisd, was Grantham een populaire plaats aan The Great North Road. De ‘snelweg’ tussen Londen en Schotland. Koetsiers, koeriers en reizigers stopten hier na een lange reis voor een maaltijd of overnachting en sloegen meteen een voorraad Grantham Whetstones in. Deze ‘biscuits for travellers‘ dankten hun populariteit aan de lange houdbaarheid, dankzij de toevoeging van saltpetre (bij ons bekend als kaliumnitraat).
Grantham Whetstones
Het is uiteindelijk Bakker William Eglleston die dankzij een historische vergissing, de markt weet te veroveren met Grantham Gingerbreads. Net verhuisd vanuit zijn familiebakkerij in Newark on Trent naar Grantham doet hij diverse pogingen om de Grantham Whetstones te produceren. Maar wanneer hij tijdens het bakken op een nacht in 1740, in een veel te donkere bakkerij per ongeluk twee ingrediënten verwisselt, komen de koekjes opeens niet plat, maar bol uit de oven. Als hij daarna met zijn familie ontdekt dat ze op deze manier veel beter smaken, besluit hij het gemberkoekjes recept vast op te nemen in zijn assortiment. Een zeer succesvolle beslissing, blijkt later.

Eeuwenoud Engelse recept voor gemberkoekjes
De Grantham gemberkoekjes zijn vanaf dag één meteen zo populair dat ook andere bakkerijen en supermarkten ze besluiten te verkopen. De koekjes worden ruim twee eeuwen verkocht, maar verdwijnen in de jaren zeventig van de 20e eeuw opeens langzaam van de markt. Tegen die tijd is “Grantham Gingerbreads” zo’n bekend begrip geworden in de lokale cultuur, dat men zelfs in Grantham geboren inwoners Gingerbreads is gaan noemen. Drie keer raden wat de naam is van de lokale voetbalclub….. ? Precies ja. Gingerbreads.
Grantham gingerbreads
Rond het millenium is Grantham nog steeds bekend om haar gingerbreads, maar kan bijna niemand je de link meer vertellen. Niemand meer die weet hoe je de gemberkoekjes moet maken, of hoe ze moeten smaken. De plaats is beter bekend als de geboorteplaats van Margaret Thatcher en de plaats waar Isaac Newton naar school ging. Tot 2011. Het is de lokale zakenman Alastair Hawken die dan het eeuwenoude recept herontdekt en besluit om de gemberkoekjes opnieuw op de markt te brengen. En zo kregen de Grantham Gingerbreads hun famous cookie weer terug!

Koekjes met gember kunnen een tinteling geven
Qua uiterlijk lijken de gemberkoekjes veel op kokosmakronen, maar ik kan je verzekeren dat hier geen kokos in gebruikt wordt. Deze koekjes zijn daarnaast niet zo zacht als makronen, maar lekker knapperig en soms hol van binnen. Grantham Gingerbreads bak je op een lagere temperatuur en wat langer dan de meest andere koekjes. Daardoor krijgen de koekjes hun geheel eigen structuur. Grappig aan deze koekjes is de lichte tinteling die je voelt nadat je het koekje hebt gegeten. Gember kan soms wat spicy aanvoelen. Dat proef je alleen niet vóór op je tong maar pas nadat je hebt gekauwd en doorgeslikt. Deze koekjes hebben dat ook. Tijdens de eerst hap merk je nog niks, maar daarna begint het onschuldig te prikkelen. Geen paniek, een brandblusser is niet nodig! Voor kinderen kan de smaak misschien wel net iets te uitdagend zijn.
1 theelepel of 1 eetlepel gember?
Houd je van gember en de lichte tinteling die het kan geven dan adviseer ik je de hoeveelheden aan te houden volgens dit gemberkoekjes recept. Ben je niet bang voor een stevige kick, dan kun je wat extra gemberpoeder toevoegen. Vind je een beetje gember wel lekker, maar niet te overheersend, voeg dan 1 tot 1,5 theelepel toe in plaats van 1 eetlepel.

Gemberkoekjes recept – (Grantham Gingerbread cookies)
Equipment
- Oven
- Twee bakplaten
Ingrediënten
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
- 1 ei
- 250 g bloem
- ½ tl baking soda*
- 1 el gemberpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 ºC en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Mix de suiker en boter tot een licht en romig mengsel. Voeg het ei toe en mix totdat het is opgenomen.
- Voeg bloem, baking soda en gember toe en mix tot het deeg zich tot een bal begint te vormen.
- Verdeel het deeg in twee porties en verdeel elke portie in 12 balletjes deeg.
- Leg de balletjes deeg met voldoende tussenruimte op de bakplaat, tijdens het bakken spreiden ze een paar centimeter uit.
- Bak 20 – 30 minuten. Totdat het goudbruin en opgeblazen is.
- Neem de koekjes uit de oven en laat ze nog even afkoelen op de bakplaat voordat je ze verplaatst naar een rooster om volledig af te koelen.
Notities

Ze zijn er heerlijk uit Hazel, en ‘niet koud genoeg voor’ gaat ook niet meer op. De winterjas is hier in ieder geval weer van zolder gehaald.. en doe mijn best de verwarming nog niet aan te zetten zolang het binnen nog niet onder de 20 graden is haha. En de koekjes koppel ik dan, if I may, aan Dowager Countess of Grantham.. want zij is natuurlijk wel de leukste ;) (vind ik)
vandaag heb ik deze koekjes gebakken en zoals in het recept staat 20 minuten in de oven gezet. Het leek mij wat lang, aangezien koejes meestal nog wat “naharden”. En inderdaad, toen ze net uit de oven kwamen waren ze perfect, maar nu – een paar uur later – kan ik er een ruit mee ingooien. Advies 15 minuten max.
De smaak is / was overigens super!