Lactosevrij slagroomsoesjes met chocolade en sprinkles

Slagroomsoejes met chocoladeganache

Slagroomsoesjes, als kind was ik er al dol op. Op de slagroom vooral. Moorkoppen, Bossche bollen, éclairs, slagroomsoesjes… het maakt mij niet uit welke naam je eraan geeft, het gaat uiteindelijk om de inhoud. Ooit maakte ik zonder moeite de zoete en hartige soesjes, maar zet er een camera op en het lukt opeens niet meer. Dus toen de NOS op 3 radio én televisie op de finaledag van Heel Holland Bakt bij mij op bezoek kwam om te filmen hoe ik een soesjesrecept van de HHB-website namaak, filmden zij hoe ik lachend en zichtbaar voor heel Nederland mijn kansloze ingeplofte soesjes maakte. Wat een verschrikkelijk slecht recept was dat!

Slagroom & Sprinkles

Hoewel ze er niet uitzagen, maakte een flinke schep vers geklopte slagroom en sappige zoete aardbeien alles goed. Mr. Pi moest helaas lijdzaam toezien hoe de cameraman, de geluidsman en ik met zijn drieën zaten te smullen van niet één maar twee van die grote soezen. Geen feest voor hem met deze zuivelbommen. Dat moet anders kunnen vond ik. Mijn wraak is zoet en de revange zuivelvrij. Voor hem ging ik dus aan de slag om smaakvolle slagroomsoesjes zonder melk te maken.

Slagroomsoejes met chocoladeganache zonder koemelksoesjes1

Lactosevrij slagroomsoesjes met chocolade en sprinkles

(recept voor ongeveer 20 slagroomsoesjes)

Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl suiker
  • 50 gram plantaardige margarine in blokjes
  • 60 gram bloem
  • 2 eieren

Vulling:

  • 300 ml + 200 ml sojaslagroom (Alpro of Soyatoo)
  • 1 zakje Klop Fix (dr. Oetker) – dit kan worden weggelaten
  • 100 gram rijstmelk chocolade (Maître Mathis bij Albert Heijn of ander merk natuurwinkel)
  • Hartjes sprinkles
  • Extra nodig: spuitzak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  2. Doe het water, zout, suiker en de margarine in een steelpan. Verwarm tot de boter is gesmolten en langzaam begint te koken.
  3. Doe de bloem ook in de steelpan en mix met een pollepel tot het beslag een samenhangend geheel vormt, dat tijdens het roeren makkelijk van de pan loslaat.
  4. Haal de pan van het vuur en laat al roerend een beetje afkoelen. Voeg dan één voor één de eieren toe en roer goed door het beslag.
  5. Vul de spuitzak met het beslag en spuit de soesjes op een bakblik en houdt daarbij voldoende ruimte tussen de soesjes om uit te kunnen zetten.
  6. Bak de soesjes 15-20 op 200 graden tot ze goudbruin zijn. Laat de soesjes daarna volledig afkoelen.

Soesjes vullen

  1. Klop 300 ml slagroom stijf met een zakje Klop Fix. De Klop Fix kan worden weggelaten, maar omdat sojaslagroom zich net niet zo stijf laat kloppen als ‘normale’ slagroom is het fijn om het hiermee wat extra stevigheid te geven zodat het minder snel wegloopt uit de soesjes. Geen klopfix? Sla de slagroom dan zo stevig mogelijk en doe de soesjes na het vullen zo snel mogelijk in de koelkast.
  2. Doe de slagroom in de schoongemaakte spuitzak met een puntige dop. Je kunt aan de onderkant van de soesjes een klein gaatje knippen of gewoon de punt van de spuitzak er voorzichtig induwen. Vul het soesje tot het bol aanvoelt en leg het dan terug op de bakplaat.

Chocolade ganache en sprinkles

  1. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een hittebestendige kom.
  2. Breng de 200 ml slagroom in een steelpan tegen de kook aan en giet over de chocolade. Laat even een minuut staan en roer dan met een garde tot een gladde glanzende chocoladesaus.
  3. Dip de gevulde soesjes nu één voor één door de ganache of nog leuker; doe ze alvast op een grote serveerschaal of laat ze op de bakplaat, pak een lepel en schep de ganache hiermee over de soesjes en bestrooi met sprinkles. Bewaar de soesjes tot serveren in de koelkast.

Zuivelvrije chocolade ganache en sprinklesZuivelvrije slagroomsoesjes met chocoladetopping

Het maken van lactosevrije slagroomsoesjes vergt nogal wat handelingen, maar je kunt het binnen een klein uurtje voor klaar hebben. Durf jij de uitdaging aan? ;-)

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

5 Reacties op deze post

  1. Simones Kitchen schreef:

    O ja, dat mooie filmpje… Haha.. Ik vond anders dat je het wel leuk deed. Jammer dat die dingen dan net mislukken natuurlijk maar shit happens, zoals dat heet…:) Deze zien er een stuk beter uit!

  2. Chocolade Shop schreef:

    Dit ziet er heel lekker uit! Goed uitgelegd ook ik ga het eens proberen.

    Bedankt!

  3. […] Salted caramel soesjes maken zonder zuivel […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge