Vegan galette met fruit van guest blogger Suus van Food Bandits

681

‘Hi, ik ben Suus en samen met mijn man Johann maak ik de blog Food Bandits. Een jaar geleden begonnen we met de blog vol lekkere taarten en fudge. Nu zijn die taarten er nog steeds maar bevatten ze geen suiker meer en eten we 90 % vegan en geheel vegetarisch. Een hele omslag maar we zijn nog steeds dol op lekker eten en delen dan ook graag de meest lekkere en makkelijke recepten voor taart en ander lekkers.’

‘Sinds het begin van Food Bandits volg ik Cookie Cottage al, ik ben dol op de blog van Hazel. Haar manier van schrijven en haar liefde voor Engeland maakt mij altijd weer blij. Ik vind het dan ook ontzettend leuk om guest blogger te mogen zijn en deel hieronder graag mijn recept voor een vegan galette. Ideaal om van je laatste stukken fruit op de fruitschaal af te komen en dan ook nog eens op een manier die er heel feestelijk uitziet.’

Hazel stelde mij een aantal vragen waar ik met alle liefde antwoord op geef.

Kun je ons vijf dingen over jezelf vertellen?

‘Ai zijn dit de heimelijke genoegens?’

  1. ‘Ik ben dol op vals meezingen met Franse chansons in de auto. Naast het feit dat ik vals zing, spreek ik ook geen Frans dus ik weet niet precies wat ik nu fonetisch mee blèr.’
  2. ‘Marmite vind ik echt het allersmerigste wat ik ooit heb gegeten. Echt heel erg vies.’
  3. ‘Ik lees elke ochtend de krant achterstevoren. Ik begin achteraan en blader dan terug. Geen idee waarom.’
  4. ‘Ik houd niet van warmte. Zon vind ik heel fijn maar na twee dagen mag het van mij weer lekker afkoelen of gaan regenen. Ik weet dat veel mensen hier anders over denken en zal beloven minder regendansjes te doen.’
  5. ‘Mijn droom is om ooit een Kitchen Aid te hebben of eens te borrelen met Nigella Lawson, zij is echt mijn heldin. Mag ook alle twee hoor.’

Hoe ben je op het idee gekomen voor een vegan galette?

‘Een van mijn favorite blogs is My blue and White Kitchen. Sini maakt echt mooie foto’s en heerlijke gerechten zoals brandnetelbrood. Ik zag haar galette met steenfruit en wilde een nog gezondere vegan versie maken omdat ik dat nog nooit had gedaan. Een galette maken is super fijn omdat je daar lekker mee kunt rommelen en kunt afwisselen. En ik houd van de rustieke uitstraling die een galette heeft.’

Wat voor een recepten kunnen lezers nog meer op je blog vinden?

‘Mijn blog bestaat vooral uit recepten die zijn omgebouwd tot een gezondere variant. Zoals een cheesecake zonder cheese of raw brownies waar zelfs vitamine C in zit zonder fruit. Ik ben blij als je iets maakt waarvan je niet kunt geloven dat het zo simpel en gezond is zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Daarnaast hoop ik ook dat mensen blij worden van mijn blog. Je hoeft mijn recepten niet te maken of er wat suiker bij gooien als je dat lekkerder vindt. Als ik iemand kan inspireren ben ik echt helemaal tevreden!’

Wat heb jij met Engeland of de Engelse keuken?

‘Als kind keek mijn moeder naar Eastenders (een hoop schreeuwende mensen in een pub en twee mannen die veel op elkaar lijken) en toen was ik al gefascineerd door Engeland. Ik ben dol op Great British Bake Off en alle kookprogramma’s met dus als grote favoriet Nigella Lawson. Ook kijk ik veel Britse komedie want daarin zijn zij echt de allerbeste. Ook heb ik alle boeken van Agatha Christie en wil ik dus ook eens een echte Engelse muffin eten. Ik ben ook zo blij dat Marks & Spencer weer terug is in Amsterdam. Alleen Marmite nee dat snap ik niet. Echt niet ;-) !’

Wat zijn jouw drie favoriete websites voor inspiratie en waarom?

  1. ‘Als eerste Pinterest omdat je daar alle fijne bloggers bij elkaar kunt hebben. Zoveel mooie beelden om je te inspireren. Het is echt verslavend.’
  2. ‘Dan mijn favoriete blog What should I eat for breakfast today. Toen Marta ook nog eens mijn link deelde voor mijn workshop in Berlijn was ik echt super blij. Haar foto’s en recepten zijn echt te gek.
  3. ‘Verder ben ik dol op Kinfolk. Wat een tijdschrift, website en mooie filmpjes! Het is een hele levensstijl die zij presenteren. Zeker in een tijd waarin print het aflegt tegen online media, weten zij een wereldwijd succes neer te zetten. Net zoals Cereal en Gather. De grafische vormgevers die daar voor werken zijn echt bizar goed.’

Binnenkort ga je een blogworkshop geven in Berlijn. Kun je daar iets meer over vertellen?

‘Ja, heel graag. Op zaterdag 19 juli geef ik samen met Johann een blogworkshop in Berlijn. In deze workshop vertellen we alles over het maken van een site, hoe je HTML kunt leren ( ja, het is echt te doen), het aantrekken van bezoekers en creatieve samenwerkingen. En ook nemen we de basistechnieken door voor fotografie en (food) styling. Ik ga deze workshop ook verder uitbreiden, met name gericht op de fotografie en styling en dan weer terugvertalen naar het Nederlands om van het najaar in Hoorn te gaan geven.’

 

Food Bandits Vegan Galette met fruit en kokosroom
Food Bandits Vegan Galette met fruit en kokosroom

Recept: Vegan galette met fruit van Food Bandits

Ingrediënten

  • 270 g speltmeel
  • 70 g kokosboter
  • snuf zout
  • 1 eetlepel rijstsiroop
  • 80 ml ijskoud water
  • paar stuks fruit die je al tijden vanaf de fruitschaal aankijken
  • granola, muesli of noten
  • blikje kokosmelk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Voor het deeg pulseer je in een keukenmachine het meel, kokosboter, zout en rijstsiroop.

Voeg dan het koude water beetje voor beetje toe totdat je een deeg hebt wat je makkelijk tot een deegbal kunt kneden. Het kan zijn dat je wat extra water moet toevoegen. Kneed het deeg vlot door, het mag niet te warm worden.

Rol dan uit over de bakplaat en leg in het midden een paar stuks fruit zoals steenfruit of appels. Als je van zoet houdt kun je ook hier wat extra rijstsiroop aan toevoegen. Voeg ook wat granola toe of wat muesli en maak het af met wat noten zoals amandelen of walnoten.

Vouw het deeg rommelig dicht en zet de bakplaat in het midden van de oven. Bak de galette gaar in 50 minuten.

Om er ook nog vegan slagroom aan toe te voegen, zorg je dat een blik kokosmelk minimaal 12 uur in de koelkast heeft gestaan. Ik heb altijd een blik op voorraad staan. Door de kou scheidt het vet en water van elkaar. Schep het dikke, vette gedeelte uit het blik en klop dit lobbig met een garde. Voeg eventueel wat vanille extract toe voor de smaak en bewaar het overgebleven sap voor heerlijke smoothies.

Serveer de vegan slagroom bij de galette en geniet!

 

Food Bandits Vegan Galette met fruit en kokosroom
Food Bandits – Vegan Galette met fruit en kokosroom

 

Join the Conversation

  1. Thanks Hazel dat ik guestblogger mocht zijn :)
    Liefs Suus

    1. Jij bedankt voor je mooie verhaal en lekkere recept!!

  2. Heel leuk stuk is het geworden. Ik zag het recept al op Suus’ haar blog, echt het lijkt me zo lekker. En bijna helemaal passend in mijn detox!

    Leuk Hazel die vragen. Vooral die heimelijke genoegens, altijd leuk ;) marmite ga ik dan maar niet proberen denk ik haha.

    1. Heb je nog nooit Marmite gegeten? Ook niet Down Under? Ik heb hier wel een proefpotje staan. Heb er één half theelepeltje uitgehaald om te proeven. Toen was ik er ook gelijk weer klaar mee… hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close