Panna cotta met gekarameliseerde pecannoten {koemelkvrij}

panna cotta met vanille

Als je een heerlijk toetje maak, waarom zou je er dan niet mee ontbijten? Net zoals ontbijten met een overgebleven stuk taart. Doe je dat wel eens? Je kunt het beter niet elke dag doen. Maar heb je eens een flink stuk over… lekker joh! De smaken zijn dan goed in de taart getrokken en op één of andere manier proef je ’s ochtends de dingen net wat puurder dus is het extra genieten. Bij uitzondering heb ik er dan ook totaal geen moeite mee. Maak je een dessert op yoghurtbasis dan klinkt het misschien al iets logischer om het eetmoment naar de ochtend te verschuiven. Zo ook met deze panna cotta.

Ontbijten met panna cotta of yoghurt?

Yoghurt kun je als ontbijt eten, als toetje én als tussendoortje, dus als je ’s ochtends kunt kiezen uit deze panna cotta met geitenyoghurt of een bakje yoghurt, dan ga ik toch voor de feestelijke opmaak. Ik maakte het oorspronkelijk als dessert, maar hield een bakje over. De ingrediënten en smaken zijn zo zacht en vriendelijk dat ze het ’s ochtends echt niet slecht doen op een lege maag. Geen toetje meer over of geen tijd om dit te maken? Laat dan de gelatine en de melk achterwege en  fabriceer met de overige ingrediënten een smaakvolle start van de dag.

panna cotta maken

Vanilla bean paste

Voor de vanillesmaak gebruikte ik vanilla bean paste. Dat geeft net een iets vollere smaak dan vanillezaadjes uit een peul omdat de vanille in dit recept niet heel lang de tijd krijgt om te trekken. Dit potje nam ik mee uit de Waitrose in Engeland, maar onder de naam Nielsen-Massey kun je het in Nederland ook wel vinden. Linda’s Little Britain in Hilversum  verkoopt dit merk trouwens ook voor € 6,80 per potje.

panna cotta met gekarameliseerde pecannoten

Panna cotta met gekarameliseerde noten

(recept voor 4 personen)

Ingrediënten panna cotta

 • 200 ml geitenmelk
 • 1 tl vanille bean paste / of 1 vanillepeul
 • 4 gelatineblaadjes (dr. Oetker)
 • 300 ml geitenygoghurt
 • 2 el maple syrup
 • Extra nodig: 4 schaaltjes voor minimaal 125 ml inhoud

Ingrediënten gekarameliseerde noten

 • 50 gram pecannoten in stukjes gehakt
 • 20 gram witte mulberries
 • 2 el maple syrup
 • 1 el water

Bereiding

 1. Week de gelatineblaadjes enkele minuten in een bakje met koud water totdat de blaadjes slap zijn.
 2. Verwarm de geitenmelk met de vanille paste óf snijd een vanillepeul doormidden, schraap de zaadjes uit de peul en voeg toe aan de melk. Let op, de melk mag niet koken. Haal de gelatineblaajdes uit het water, laate even goed uitdruppen en los ze dan op in de warme melk.
 3. Roer alles goed door en verwijder dan de pan van het vuur. Roer de geitenyoghurt en maple syrup door de melk. Verdeel het mengsel over de vier schaaltjes en laat een uur of vier opstijven in de koelkast.
 4. Haal de panna cotta uit de koelkast. Verwarm een kleine koekenpan op middelhoog vuur en voeg pecannoten, mulberries, maple syrup en water toe. Hussel alles goed door elkaar en laat in 1 á 2 minuten karameliseren.
 5. Haal de pan van het vuur en laat de gekarameliseerde noten iets afkoelen voordat je het over de schaaltjes verdeelt.

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Discussion to this post

 1. marleen schreef:

  Nou, dìt wil ik ’s avonds wèl in mijn koelkast zetten! Overnight-panna-cotta, lekker decadent. Nieuwe trend aan het lanceren? ;-)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge