Mince Pies

3.2K

Mince pies.. eigenlijk bestaat er geen kerst zónder. Traditiegetrouw maakte mijn moeder deze kleine gebakjes altijd vlak voor kerst. Tenminste, als ze voor die tijd ergens mincemeat had kunnen inslaan. Vroeger had je de Tegenwoordig heb je weer de Marks & Spencer nog in Nederland, daar konden we toen nog wel eens terecht, maar dat was niet echt naast de deur. En ook daar moest het maar net op voorraad zijn.

In ieder geval lukte het in de meeste gevallen om vroeg of laat ergens een potje mincemeat te bemachtigen. Eenmaal aan het bakken, werden er meteen veel gemaakt. Bleef er wat over dan ging dat gewoon de vriezer in. Zo konden we op elk moment nog weer een paar mince pies uit de vriezer halen en in de oven doen, daarna een beetje poedersuiker erover, heerlijk!

De geur en smaak van mince pies is wat zwaarder dan andere koekjes en gebak en past perfect bij de sfeer en tijd van het jaar. In Amerika worden ze vaak gegeten rondom Thanksgiving. Mince pies zijn vast nog lekkerder als je de mincemeat zelf maakt, maar mincemeat uit een potje vind ik echt niet verkeerd. Zeker niet als je nog veel andere voorbereidingen moet treffen.

Mince pies maken

Mince pies

Recept voor 24 stuks

Ingrediënten

 • 250 gram bloem
 • 150 gram gekoelde ongezouten (plantaardige) boter
 • 75 gram poedersuiker
 • 3 el ijskoud water
 • 1 potje Robertson’s classic mincemeat (450 gram)

Verder nodig:

 • Bakblik voor kleine cakejes of taartjes
 • Ronde uitsteker met diameter Ø 5,5
 • Ronde uitsteker met diameter Ø4,5 óf een kleine stervorm uitsteker.

Bereiding

 1. Vet één of twee bakblikken in met boter en bestuif de vormen met bloem. Bij het maken van de mincepies is het makkelijk als je twee bakblikken hebt. Zo niet, verdeel het deeg dan in twee porties en wikkel één deel in plastic folie en bewaar in de koelkast tot gebruik.
 2. Zeef de bloem in een grote kom, snijd de boter in blokjes en wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot er kleine kruimels ontstaan.
 3. Roer de poedersuiker door de bloem en maak een kuiltje in het midden.
 4. Voeg 2 á 3 el ijswater toe en meng het deeg met een plat (palet)mes door een snijbeweging door het deeg te maken. Nu ontstaan er kleine bolletjes zo groot als knikkers. Als het deeg nog wat droog is, voeg dan nog wat ijswater toe, slechts een heel klein beetje per keer.
 5. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en maak er een bal van. Rol tweederde van het deeg uit en prik er 24 rondjes uit met een uitsteker met diameter 5,5 cm. Zelf gebruik ik een gekartelde uitsteker, maar een gladde uitsteker of een glas is ook prima.
 6. Vul de holletjes van het bakblik met de rondjes, verdeel de mincemeat over de taartjes. Per stuk heb je ongeveer een ruime theelepel nodig. Steek vervolgens sterretjes of kleine rondjes uit het deeg en dek de mince pies hiermee af.
 7. Bak de mincepies 20-25 minuten op 180º C of tot het deeg goudbruin kleurt.
Mince pies maken

Tip: Laat de mince pies minstens 5 minuten afkoelen voordat je ze in je mond stopt. De vulling kookt tijdens het bakken en is nog gloeiend heet als ze uit de oven komen. Eenmaal afgekoeld kun je de mince pies in een afgesloten trommel nog een week bewaren. Warm ze voor het eten nog even 3 min. op in de oven. Warm zijn ze echt het lekkerst. Tot max. 3 maanden kun je ze ook in de vriezer bewaren.

Mince pies

Join the Conversation

 1. Ik ken het. Mijn Opa en Oma hebben 10 jaar in een plaatsje naast London gewoond. Ze zijn terug gekomen naar Nederland toen ik geboren werd.

  Heb zelf alleen nooit mince pies gemaakt. Wil het wel doen das zeker. Ooh je banners zijn heel leuk. Staat nu 1tje in mijn sidebar :).

 2. makipa says:

  Waar zijn die sterstekers te koop?

 3. Cookie Cottage says:

  Hi Makipa,

  Deze sterstekers komen van een bakwinkel uit Utrecht: Betsies Kookwinkel. Zeer waarschijnlijk kun je ze ook op andere plekke kopen waar ze kook- en of bakartikelen verkopen. Online zou je het eens kunnen proberen bij: http://www.koek-it.nl

 4. Anonymous says:

  dank je wel voor deze duidelijke uitleg !!
  ik ga hem gebruiken voor het kersdiner van de kinderen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close