Pasen met paasbroodjes en versierde eieren

811

Pasen 2013 kort samengevat: zomertijd, Kaiserbroodjes met onbeschilderde hardgekookte eitjes, hardlopen, sneeuw, oude studieboeken opruimen, paasdiner bij zus met vis, véél vis, chocolade-eitjes, paasbaby, zon, ontbijtgranenontbijt, paasbult voor Little T., bunny hop paasbroodjes met hardgekookte beschilderde eitjes, mijn zelfgemaakte Ginger ale… omgevallen over de hele tafel, wandelen, lazy day. Hoe was jouw Pasen?

Paasochtend met Kaiserbroodjes

Zoals wel vaker, halen niet alle goede ideeën het tot de eindstreep. Beschilderde eitjes, leuk. paasbroodjes nog veel beter. ‘Nee, haal maar geen Kaiserbroodjes, je gaat toch zelf broodjes maken?’ Op paasochtend ben ik blij dat ik ze toch heb meegenomen. Nu hebben we tenminste broodjes bij onze onbeschilderde hardgekookte eitjes. Ware het niet dat we op Kaiserbroodjes eigenlijk liever zacht gekookte eitjes eten. Dus sorry eitjes. Paasochtend begint iets anders dan gepland maar smaakt verder prima.

   paasbolletje
paasbolletje: poes

Paasdiner met vis

Mijn zus heeft het paasdiner gelukkig beter voorbereid dan wij het paasontbijt. ‘s Avonds eten we samen met een stel vrienden bij mijn zus en krijgen daar een verrukkelijke maaltijd voorgeschoteld. Vooraf homemade fougasse met een focaccia en een zeer uitgebreide vis- en vleesschotel, voor ieder wat wils. Ook maakte ze Hummus met peterselie en een drankje van frisse munt en komkommer. Als hoofdgerecht gegrilde groentes uit de oven, zalm uit de wok, garnalen en gekookte jonge piepers. Op zijn Frans eindigen we de maaltijd eerst met een kaasplank, met maar liefst 7 soorten kaas, daarna sluiten we zoet af met koffie, likeur, paaseitjes en vegan cupcakes.

Paaslunch met paasbolletjes

Dat we het thuis dan niet eens gered hebben tot beschilderde eitjes, moeten we vandaag maar goed maken. Tegen de tijd dat we zelf bolletjes hebben gemaakt, kunnen we alweer lunchen waardoor ook paasochtend twee iets anders begint dan gepland. We maken het ons makkelijk met ontbijtgranen en maken daarna alsnog paasbroodjes zodat we kunnen paaslunchen mét paasbunnybolletjes en mét versierde eieren.

Versierde eieren: Monsieur, Madame et Baby
Eieren versieren: Madame, Monsieur et le baby

Broodmix

Je zou het misschien niet verwachten, maar brood bakken ligt mij niet zo. Na diverse pogingen in mijn vorige huis, waarbij het steevast in de mist ging tijdens het rijsproces, kreeg ik er al gauw iets minder lol in. Maar omdat ik het proces zo wonderlijk vind, blijf ik het proberen. Tijd is trouwens een extra factor waardoor ik niet zo vaak zelf brood maak. Voordat je het alle benodigde keren hebt gekneed en laten rijzen, ben ik weer een dag verder. Vandaag doe ik het lekker makkelijk en maak ik gebruik van een kant-en-klaar mix voor witbrood van Koopmans waaraan ik slechts nog water en boter hoef toe te voegen. Zo weet ik redelijk zeker dat het brood ‘de lucht in’ gaat.

Bolletjes maken - konijnenoortjes knippenPaasbroodjes in de vorm van een poes
links: paasbroodjes in de vorm van konijntjes (oren knippen) – rechts: resultaat is poezenbolletjes

Paashaasbolletjes

Ik maak de mix, laat het tien minuten rijzen, draai er 12 bolletjes van en knip er konijnenoren in. De paashaasbolletjes laat ik daarna nog een uur rijzen op de bakplaat op de bank, waarop voor het eerst sinds tijden een warm lentezonnetje naar binnen schijnt. Na driekwartier verwarm ik de oven voor zodat ik de bolletjes er een kwartier later meteen in kan schuiven.

Volgend jaar paaskransjes van Levine

De warme geur van versgebakken broodjes, heerlijk! De smaak? Het is dat ze er zo gezellig uitzien. .. Daarmee compenseren ze de flauwe smaak, de ontbrekende knapperige-of-juist zachte korst en het feit dat ze nét niet zo luchtig zijn als ik had gehoopt. Conclusie is me wel duidelijk, ik moet zelf aan de bak! Volgend jaar kijk ik de kunst af bij Levine van Uit de keuken van Levine en bak ik misschien deze paasbroodjes in de vorm van een krans.

Zalig Pasen

Gelukkig draait Pasen niet zozeer om wat je eet, paaseitjes buiten beschouwing gelaten, maar vooral met wie je het eet. Dit weekend werd me weer eens duidelijk hoe nauw leven en dood met elkaar verbonden zijn. Overleed nota ben op ‘Goede’ vrijdag nog de schoonvader van een collega, gisteren kregen we het vrolijke nieuws dat vrienden een paasbaby hebben gekregen. Nee, van mijn paasbroodjes moet ik het niet hebben, maar genieten doe ik met volle teugen. Van mijn lieve Little T. en liefde Mr. Pi.

Fijne Pasen allemaal!

Paasbolletje met een gezichtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close