S’mores chocoladebar

Ga eens even lekker onderuit zitten en waan jezelf voor heel even in een zomerse setting. Nagenietend van een verrukkelijke BBQ op een zwoele zomeravond, stijgt een laatste restje warmte op van kleine grijsgloeiende briketten. Je buik zegt ‘Ho’ maar je hoofd denkt ‘Marshmallows, chocolade, het past er nog wel bij! Let’s have some s’mores.

S’mores bij het kampvuur

S’mores.. wát? Nog nooit van gehoord? Lucky you! Na het lezen van deze post, weet je niet alleen wat het is, maar zul je het willen maken ook! Gek op negerzoenen (Buijs zoenen)? s’mores is wat mij betreft een dikke geüpgrade versie van de negerzoen. Biscuitje aan de onderkant, fluffy marshmallow van binnen en overgoten met gesmolten chocolade. In Amerika een serieuze kampvuurtraditie.

Volgens origineel Amerikaans recept, maak je s’mores met twee Graham crackers, een reuze marshmallow en een brok Hershey chocolade. De Marshmallow rooster je eerst boven een warm en knetterend kampvuur tot het zacht en smeuiig is om het vervolgens met chocolade en een cracker (eigenlijk meer een biscuitachtig koekje) op te stapelen om op te eten. Bij een gezellig kampvuurtje is het ongetwijfeld de beste manier om ze te eten, maar bij gebrek aan een avontuurlijke campingtrip lijkt barbequen mij een goed alternatief.

Gimme some more s’mores

Het fijne aan s’mores is dat je eindeloos kunt variëren zonder er echt mee de mist in te gaan. In de States zie je het recept terugkomen in cupcakes, taart, drankjes, koekjes, er bestaan zelfs s’mores kookboeken.

Foodblogswap

Via de maandelijkse Foodblogswap proberen Nederlandse Foodbloggers elkaars recepten uit en mocht ik wat uitzoeken bij Marina prins hoiting, een fanatieke bakster. Op haar blog staan meerdere recepten die nog altijd op mijn lijstje staan, zoals de Australische Anzac biscuits of een Baileys tiramisu, maar omdat mijn hart nu eenmaal sneller gaat kloppen van marshmallows, ben ik gegaan voor ik haar s’more-bars recept.

Beter dan Nutella

Net een kwartier uit de oven, is het alsof je een warme boterham Nutella eet, maar beter. De smaak komt echter nog meer tot zijn recht als het volledig afgekoeld is. Dat verkleint meteen de mogelijkheid om je tong te verbranden aan die veel te hete marshmallow.. Auw!

S’mores chocoladebar {lactosevrij}

Recept voor 16 stuks

Mr. Pi een recept ontzien waarin chocolade én marshmallows zijn verwerkt, dat gaat niet! Dus heb ik het recept aangepast naar een zuivelvrije variant met rijstmelkchocolade (geen melk, caseïne of lactose dus in dit recept).

Ingrediënten

  • 100 gram plantaardige boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1 ei large
  • 100 gram fijngemalen verkade digestives (of Graham crackers)
  • 250 gram bloem
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 repen rijstmelkchocolade van 100 gram
  • 1 pot marshmallow fluff

Extra nodig:

Bakblik van 20 x 20 cm, bakpapier, 2 kommen, deegroller

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden, vet het bakblik in en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Klop de boter met de suiker tot een romige massa en meng er daarna het ei en de vanille doorheen.
  3. Meng in een aparte kom de gemalen digestives, bloem, zout en bakpoeder en voeg het toe aan het botermengsel. Kneed alles goed samen tot een smeuiige bal deeg en verdeel het daarna in tweeën.
  4. Spreid de eerste helft uit over de bodem van het bakblik en leg er vervolgens de chocoladerepen op. Smeer de inhoud van de hele po0t marshmallow fluff over de chocolade uit.
  5. Rol de tweede helft van het deeg uit tot een vierkante lap en leg het over de fluff in het bakblik. (Is het deeg te droog dan kun je overwegen om een theelepel koud water aan het deeg toe te voegen om het wat soepeler te maken en beter uitrolbaar.
  6. Bak de s’mores 30 – 35 minuten op 175 graden.
  7. Laat het uit de oven volledig afkoelen en plaats het daarna eventueel in de koelkast voor minimaal 30 minuten om een wat stevigere bar te maken.
  8. Verdeel de S’mores in 16 stukkken.

S'mores

Originele S’mores

Wil je S’mores maken op de authentieke manier (maar zonder kampvuur)? Neem twee digestive (granen)koekjes, marshmallows en een stuk chocoladereep. Neem een koekje en leg daarop de chocolade en marshmallows, leg het in de magnetron en verhit 30 sec. op 600 watt, kijk of het resultaat je bevalt en verwarm desnoods wat langer. Haal het koekje uit de magnetron en leg er een tweede bovenop.

Dit recept kun je glutenvrij maken met behulp van het recept van de Bakparade voor Boekweit Graham crackers.

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Reacties op deze post

  1. Barbara schreef:

    Dit ga ik zeker maken van de week! Jam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge