Lemon curd – easy peasy lemon squeezy

3.4K

Als voorbereiding op een verrukkelijk toetje dat ik wil gaan maken, heb ik vandaag alvast lemon curd gemaakt. Easy peasy lemon squeezy, als het recept goed omschreven is tenminste. Voor deze lemon curd heb ik een recept gevolgd uit een antiek Engels kookboekje ‘The Art of Home Cooking’ uit 1954. Dit kookboekje is gemaakt als naslagwerk voor Engelse huisvrouwen dat werd uitgegeven toen het rantsoen op boter eindelijk werden opgeheven. Producent achter het boekje, Stork margarine van Unilever, had er dan ook alle baat bij om margarine stevig te promoten. 93 jaar ná introductie bij de Engelse huisvrouwen bestaat Stork trouwens nog steeds.

Lemon curd maken

Het recept dat ik gebruikte is erg makkelijk, maar miste een vrij essentieel onderdeel in de omschrijving. Nieuwsgierig en vol verbazing deed ik dan ook alle benodigde ingrediënten, behalve de citroensap in een steelpan. Ik zette het vuur aan en begon zachtjes te roeren. Als de margarine begint te smelten en de suiker langzaam wordt opgenomen, begint het er al iets op te lijken, lemon curd. Nu nog drie minuutjes zachtjes koken. Ik laat het prutje bubbelen totdat ik opeens iets nieuws zie ontstaan. Het lijkt alsof de margarine toch nog niet helemaal gesmolten is.

Geraspte citroenCitroenen raspen voor lemon curd
Citroenrasp – rasp alleen het gele schil. Witte schil maakt het bitter.

Witte klontjes?

Met de bolle kant van de pollepel wrijf ik de witte klontjes glad tegen de zijkant van de pan. Gek genoeg worden het er alleen steeds meer in plaats van minder. Nog maar een paar keer roeren. De klontjes zijn wel groot voor gesmolten boter. Of is het misschien niet de boter? Even proeven.. gestolde eiwitten! In de omschrijving stond niet dat de eieren eerste geklutst moeten worden. Sufferd! Natuurlijk wist ik dat wel, maar soms kun je zo druk bezig zijn met een recept volgen, dat je toch dingen doet, die normaal tegen je verstand in gaan. Soms levert dat interessant nieuwe inzichten op, en soms pakt het precies zo verkeerd uit als je dacht.

Lactosevrije lemon curd

Ik maak het daarom nog een keer en heb dan de smaak te pakken. Eigenlijk is het een heel fijn en simpel recept voor wie houdt van een groot resultaat voor weinig inspanning. Het levert een verrukkelijk fris zoetzuur smeerseltje op voor scones bij een high tea, op een boterham en straks als ingrediënt voor een zomerse pavlova met rood fruit! Normaal gesproken zou je lemon curd misschien met roomboter maken. Maar kun je niet tegen lactose of een ander allergeen uit zuivel, dan doet dit recept met margarine er echt niet voor onder.

Lemon curd
Lemon curd

Lemon Curd

(recept voor een potje van ong. 250 ml)

Ingrediënten

  • 2 schoongeboende biologische citroenen
  • 150 gram suiker
  • 50 gram (plantaardige) boter
  • 2 eieren
Extra nodig: 250 ml glazen potje, gesteriliseerd

Bereiding

  1. Rasp de citroenen, maar zorg ervoor dat je alleen de gele schil raspt. Als je het witte vel raspt kan dat later zorgen voor een bittere smaak. Pers daarna de citroenen uit en houd het sap apart.
  2. Breek de eieren in een kom en klop ze met een garde goed door elkaar.
  3. Doe de suiker, margarine, citroenschillen en eieren in een steelpan en zet de pan op een laag vuur. Roer de ingrediënten langzaam door totdat de margarine en de suiker zijn gesmolten.
  4. Voeg nu het citroensap toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het dan 3 minuutjes zachtjes pruttelen terwij je het langzaam door blijft roeren.
  5. Wil je geen citroenschil in je lemon curd, neem dan een (thee)zeef en houd dat boven het glazen potje terwijl je het mengsel heet uit de pan in het potje schenkt.
  6. Draai de deksel op de pot en zet het potje twee minuten ondersteboven. Draai het dan weer terug en laat het volledig afkoelen.
Lemon curd
Lemon curd

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close