Toen de Britten nog druk aan het discussiëren waren over Brexit of Bremain, kreeg ik extra veel zin om Brits comfort food te maken. Een Bread and butter pudding. Geen typisch gerecht dat bij ons op tafel werd geserveerd, wel een gerecht dat voelt als thuiskomen. En met de dreigende Brexit, was dat precies wat ik nodig had.
Wat de Brexit met me doet is lastig uit te leggen. Ik ben een Nederlandse maar door de helft van mij stroomt Engels bloed. Sinds mijn zus er tien jaar geleden is gaan wonen, proberen we elk jaar naar Engeland te gaan. Zal dat straks nog zo makkelijk gaan? Hoe zal het voor haar straks zijn om daar te wonen? Dankzij de EU kun je als Nederlander goed in Engeland werken, wonen en kinderen naar school laten gaan. Hoe dat gaat als Britain definitief uit Brussel weg is, weet niemand. Dat wij liever een Bremain hadden gezien, zal duidelijk zijn.

‘Brexit means Brexit’
Veel Brexit stemmers blijken na de uitslag toch behoorlijk spijt te hebben, maar helaas! ‘Brexit means Brexit, and we will make a success of it’ zei de nieuwe prime minister Theresa May, die zelf trouwens ook koos voor Bremain. Na deze historische speech ben ik direct gestopt om Brexit op de voet te volgen. Ik geloof in haar, dus met Engeland komt het vast wel goed. Voorlopig focus ik me weer op datgene wat ik zo fijn vind aan Engeland, de Engelse keuken!
Engelse recepten
Cookie Cottage heeft daarom definitief een Engels tintje gekregen en zal steeds meer recepten voor Engelse klassiekers krijgen, afgewisseld met mijn eigen wispelturige ideeën. Deze Bread and butter pudding bijvoorbeeld, is een afgeleide versie van de klassieke versie met brood en rozijnen.

Wat is bread and butter pudding?
Bread and butter pudding is een typisch Engels gerecht dat in geen manier lijkt op de pudding zoals wij die in Nederland kennen. Geen pudding á la Mona toetjes, ook geen drilpudding á la de Engelse Jelly, maar een warm gerecht uit de oven met brood en custard. Hoewel bread and butter pudding een pudding van brood is, kun je het toch niet helemaal vergelijken met de Nederlandse broodpudding. Want als je een bread and butter pudding op traditionele wijze maakt dan gebruik je in ieder geval oud brood, boter, krenten en een mix van room of custard en ei en eventueel een scheutje alcohol (bijvoorbeeld brandy, rum of whisky).

Broodpudding zonder boter…
Traditioneel besmeer je alle delen brood met boter voordat je deze in een bakvorm legt. Bak en kook je zonder melkproducten, dan zou ik de margarine / plantaardige boter op dit punt achterwege laten aangezien we margarine over het algemeen niet voor de smaak toevoegen. Gebruik je gewoon boter, dan zeg ik lekker smeren! In dit recept heb ik het achterwege gelaten zodat we het hier thuis allemaal kunnen eten.
Bread and butter pudding met krentenbollen, chocolade en kersen

Bread and butter pudding met krentenbollen, chocolade en kersen
Equipment
- Ovenschaal van 14 x 20 cm (of een met minimaal 0,5 liter inhoud)
- Oven
Ingrediënten
- boter (plantaardig)
- 2 grote krentenbollen (zonder melk)
- 150 gram kersen ontpit
- 350 ml amandelmelk ongezoet
- 30 gram suiker
- 1 el cacao gezeefd
- 2 eieren
Instructies
- Vet de ovenschaal in met boter.
- Snijd de krentenbollen diagonaal doormidden zodat je driehoekige stukken brood krijgt en snijd deze stukken horizontaal doormidden. Leg dakpansgewijs in de ovenschaal.
- Leg een paar kersen apart om na het bakken als decoratie op de pudding neer te leggen. Snijd de rest van de kersen doormidden en verdeel ze over de krentenbollen.
- Doe de amandelmelk in een steelpan en breng tegen de kook aan en zet dan het vuur uit. Los de cacaopoeder op in de melk en roer goed door totdat je geen klontjes meer hebt.
- Klop de eieren met de suiker kort en krachtig door elkaar met een garde of handmixer. Giet dan de chocolademelk al mixend in een dunne straal door het eimengsel tot alles goed gemengd is. Giet dit mengsel over de krentenbollen.
- Laat de pudding afgedekt een half uur tot een uur rusten, zodat het brood de melk goed kan opzuigen. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden. Bak de broodpudding gaar in ongeveer 45 minuten. De pudding is klaar als de pudding er vast uitziet en niet meer wiebelt.
Notities
*Krentenbollen zonder melk zijn moeilijk in de winkel te vinden. Als zelf maken geen optie is, vervang de krentenbollen dan door een ander soort zuivelvrij brood en voeg een hand rozijnen toe.

Wat vind jij van deze Engelse klassieker?
Wat vind jij van dit recept? Ik ben benieuwd wat jij vind van deze Engelse klassieker met een twist. Zou jij de bread and butter pudding liever op een traditionele wijze eten, of lijkt je dit ook een leuke variatie? Ik ben benieuwd naar jouw mening, laat je een berichtje achter?
Hallo,
Dit recept ga ik zeker uit proberen.
k Ben wel heel benieuwd.
zou het ook met kersen uit een pot kunnen,omdat er geen verse kersen op t moment zijn ?
gr Mathilde
Hi Hilde, wat leuk om te horen! Kersen uit een pot lijken me geen probleem als je ze van tevoren even goed laat uitlekken. Eventueel kun je ook bevroren kersen uit de vriezer gebruiken.