Rollende keukens: Mexicaanse kip, lavendeltaart en rabarcello

4.6K

Ooit wel eens tapas gegeten in een reuzenrad of een diner voor twee gehad in een oude Amerikaan? En wat dacht je van koffie uit een boot of kreeft uit een Volkwagen campervan? Rond deze Hemelvaart draait het op het Westergasterrein in Amsterdam maar om één ding; eten én koken op wielen. Het is de zesde editie van de Rollende Keukens en het is er druk! Ik heb afgesproken met vriendin Isa en loop een verkennend rondje voordat ik haar tref. De wind, kou en kans op regen weerhoud hip Amsterdam er niet van om te genieten van al het eten, drank en de muziek die het festival te bieden heeft. Er staan dan ook maar liefst 100 foodmobielen op het gras.

Rollende keukens = Food trucks

Eerder dit jaar schreef ik voor de Fabulous Food website over opvallende foodtrucks die je onder andere op het Rollende Keukens festival kunt tegengekomen. Eerdere edities heb ik niet bezocht, dus hoog tijd dat ik zelf even een kijkje ga nemen. Gisteren liep ik daar dan, met mijn winterjas aan, door de barbecuewalmen tussen de etende mensen en lege wijnflessen door met mijn camera in de aanslag, wat denk je, batterij leeg. Foto’s bij deze post zijn daarom gemaakt met mijn samsung galaxy s2.

Reuzenrad met ronddraaiend terras
Tapas in het reuzenrad

Mexicaanse kip met avocadosalsa

De Rollende Keukens is als een groot pretpark voor foodies. Eén dag is niet genoeg om alles te proeven wat je wilt proeven. Je kunt dan besluiten om meerdere dagen te gaan, of om wat selectiever te zijn door eerst een kijkrondje te maken zoals je de plattegrond van een park zou bekijken om te zien waar je het eerst ‘in’ wilt. Daarna loop je een tweede rondje om gericht op je doel af te gaan. De patatas bravas, poffers, pannenkoeken, kaasfondue, barbeque, sushi en broodjes falafel laat ik links liggen. Ik ga naar rechts en neem een broodje Mexicaanse kip met avocadosalsa. Zie je die groene klodder? Daaronder zit een vulling van gruwelijk goed gekruide stukjes vlees. Met recht de best gevulde pita die ik ooit gegeten heb. Dit moeten ze in Utrecht komen verkopen, dan bezorg ik ze gratis een vaste fanbase. Het grootste minpunt hier is dat ik niet heb onthouden wat de naam van de foodtruck is :-(

Pita Mexicaanse kip met avocadosalsa
Pita Mexicaanse kip met avocadosalsa… waar is de kip?

Festivalbiertjes en rosé

Na mijn broodje tref ik Isa en haar vrienden naast de open haard in het café op het terrein. Zomerjassen voldeden niet meer na een paar uur buiten rondlopen en dus drinken we binnen biertjes en rosé. Het festival is echter maar één keer per jaar dus na een uur of wat, tijgen we nog één keer naar het terrein voor een afsluitend rondje. De sluiting is officieel om 23.00 uur maar al ruim voor die tijd, beginnen de tentjes langzaamaan te sluiten.

Lavendeltaart

Gauw prikken we nog een vorkje van een lavendeltaart met citroenroom bij Stephanie Rammeloo, ook wel bekend als auteur van Happiness is A Cupcake. Ze schrijf haar blog en naam voor me op in mijn boekje zodat ik al dit lekkers thuis nog even kan opzoeken op internet en hoewel haar naam me zo bekend voorkomt, valt thuis het kwartje pas. Hier op het terrein heeft ze dit weekend een eettentje samen met Maaike Koorman van Studio M waarin ze uitsluitend lavendel en citroen geörienteerde taart, thee en koekjes verkoopt.

Rollende keukens geschikt voor mensen met voedselallergieën
Bij Rollende keukens kun je zelfs glutenvrij en lactosevrij eten!

Rabarcello

De volgende stop is bij de Sweet Wheels voor een zakje snoep, alhoewel ik eigenlijk nog op zoek ben naar iets hartigs dat om mijn avondmaaltijd op te vullen, want op één been kun je zogezegd niet lopen. Bij de Gastrovan wil ik graag iets proeven en gelukkig voor mij maken ze op dat late tijdstip nog altijd verrukkelijke broodjes varkensvlees. Nog leuker is dat kok Sjaak ons laat proeven van de Rabarcello van Mister Kitchen. Rabarcello als in Limoncello maar dan met… rabarber inderdaad.

Een shotje zoet dat zo naar binnen glijdt, als je van rabarber houdt tenminste. Het drankje dat op dit festival stevig gepromoot wordt, niet gek als de producent ervan tevens organisator is van het event, blijkt bij de eigen kraam geen bemanning meer te hebben en dus zijn we blij dat we het hier alsnog even kunnen proeven. Een fles haal ik binnenkort wel bij een Kwestie van Smaak bij mij in de buurt, support ik meteen de Utrechtse middenstand.

Gastrovan – Met je neus in de boter

Sjaak ontmoette ik al eerder tijdens de culiperslunch begin april. Hij is één van de drie koks die me vertelde over het boek dat ze aan het maken zijn over hun culinaire reis door Nederland, Frankrijk en Spanje. Drie koks in een caravan met uitklaprestaurant die van plaats naar plaats trekken en onderweg koken voor locals met lokale producten. Een reis om nooit te vergeten en daarom schreven ze er een boek over ‘Gastrovan – met je neus in de boter’ en verschijnt medio mei via uitgever d’jonge Hond. In april was er geen eten bij dus grijp ik nu mijn kans. Onderweg naar huis smikkel ik mijn broodje op, een smakelijke afsluiter van een mooie avond!

Join the Conversation

  1. Hazel Hardijzer says:

   Dankjewel!

 1. Leuk! Ik had het event wel genoteerd in m´n agenda, maar lukte me dit jaar niet. Ik zie er meerdere leuke dingen over nu, dus volgend jaar wil ik eigenlijk wel!

  1. Nee, soms moet je dingen laten schieten. Maar als je volgend jaar de kans hebt, zeker de moeite waard! : )

 2. Anonymous says:

  Op welke datum is het dit jaar? Kan het nergens vinden..

  1. Dit jaar zijn de rollende keukens van 28 mei t/m 1 juni. http://www.rollendekeukens.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close