Engelse scones met grapefruit en clotted cream

1.6K

In de verschillende Engelse counties bestaat wat onenigheid over de volgorde dat je het op je scones smeert. Wat de juiste is, is aan jezelf. Eerst de jam (Cornwall), of eerst de clotted cream (Devon). Tijdens de vele vakanties in Engeland in mijn jeugd ontdekte ik al gauw dat eerst de clotted cream mijn voorkeur heeft. De room is vaak zo dik, dat het onhandig smeert als de jam al op je scone zit. Daarbij, op een boterham met jam smeer je de boter toch ook niet bovenop?

Bestel je een cream tea of een high tea (en of dat nou in Engeland is of in Nederland) dan krijg je meestal een vrij neutrale scone geserveerd waarbij de meeste smaak komt van de jam en de clotted cream die je erop smeert. In Engeland kun je vaak nog kiezen of je ze met of zonder krenten wil, maar veel spannender dan dat wordt het meestal niet. Toch kun je scones met niet al te veel inspanning iets extra’s meegeven. Een klein beetje rasp van een grapefruit bijvoorbeeld.

Clotted cream

Clotted cream is een dikke romige crème die vooral wordt geproduceerd in het zuidwesten van Engeland (met name in Devon en Cornwall). Het is het beste te omschrijven als een room met de structuur van crème fraîche en een volle romige smaak zoals slagroom. Vroeger raakte ik hier op vakantie vaak van in de war van de naam. Als kind was ik namelijk dol op slagroom en dacht dat ‘clotted’ hetzelfde betekende als ‘geklopte’ slagroom. Hoe bedrogen kwam ik dan uit als er op mijn aardbeien opeens zo’n dikke ‘dollop of cream’ werd geserveerd in plaats van zo’n lekkere luchtige toef slagroom.

Slagroom of crème fraiche op je scones?

Inmiddels kun je me niet blijer maken dan met het echte werk. Engelse clotted cream op je scones. Heb je dit eenmaal geproefd op je scones, dan kan er geen vervanger meer tegen op! Hoewel je clotted cream tegenwoordig al wat beter kunt verkrijgen in Nederland dan in de jaren negentig, is het nog steeds geen makkelijk te vinden product. Het beste alternatief voor de verse clotted cream is een langer houdbare room van The Devon cream company. Deze is verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Op internet zijn recepten in omloop waarmee je iets kunt maken dat lijkt op clotted cream. Vroeger gebruikten wij thuis als alternatief gewoon slagroom en soms crème fraiche. Roomkaas is ook geen verkeerde optie. Crème fraiche klinkt misschien gek, maar in combinatie met jam werkt het erg goed.

Overigens kun je clotted cream op veel meer manieren gebruiken dan alleen op scones(zie de recepten van Rodda’s clotted cream). Een jaar geleden maakte ik bijvoorbeeld deze clotted cream cake (de cake maakte ik zowel een keer met de cream als met Alpro sojaslagroom, werkt allebei).

Picnick

Nu ik trouwens toch bij de Marks & Spencer was om clotted cream te halen, zag ik mezelf ook een pakje mature cheddar in het mandje liggen. Die kocht ik niet speciaal voor de scones, maar dat smaakt toch lekker samen! Een opengesneden scone, laagje boter, plakje cheddar… hmmm… zucht!

Eigenlijk zijn deze scones multifunctioneel voor zowel de zoete als de hartige trek. Ideaal als je gaat picknicken! In mijn blog over picknicken schrijf ik trouwens dat ik zo min mogelijk bederfelijke waren meeneem op een picknick. Maar neem je een goede koelbox mee of ga je niet al te ver van huis, dan lenen deze scones zich perfect voor een romantische picknick. De clotted cream en jam, lemon curd of marmalade neem je gewoon mee in kleine afsluitbare potjes. Oja.. en een pakje cheddar of een goede oude Hollandse kaas.

Recept voor Engelse scones met grapefruit en clotted cream

Recept: Engelse scones met grapefruit

Recept voor 10 kleine tot middelgrote scones

Ingrediënten

 • 240 gram bloem
 • 30 gram suiker
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 snuf zout
 • 1 el rasp van een grapefruit*
 • 50 gram boter
 • 100 ml karnemelk
 • Extra nodig: ronde uitsteker (Ø 4 – 6 cm)

* Neem bij voorkeur een biologische grapefruit i.v.m. mogelijke bestrijdings- of glansmiddelen aan de buitenkant van de grapefruits.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Doe de bloem, suiker, bakpoeder en het zout bijelkaar in een kom en roer even door elkaar.
 3. Boen de grapefruit schoon en rasp de schil tot je een eetlepel vol hebt en mix het door het bloemmengsel.
 4. Doe de boter bij de bloem en wrijf het er met je vingertopppen doorheen tot er geen grote klonten boter meer zijn. Giet de melk erbij en kneed even goed door tot je een bal deeg kunt vormen. Kneed niet te lang door, daar kan het deeg taai van worden.
 5. Rol het deeg uit tot een lap van minimaal 1 cm dik en steek er met een ronde uitsteekvorm (4 tot 6 cm doorsnede) de scones uit.
 6. Bak de scones 8 tot 10 minuten hoog in de oven op 220°C.  Als de zijkanten stevig aanvoelen zijn de scones klaar.

Laat de scones een klein beetje afkoelen. Snijd ze doormidden en besmeer met clotted cream en je favoriete jam of marmalade!

Join the Conversation

 1. Ooh het staat al zoooo lang op mijn lijst om weer eens M&S in te rennen want idd ik weet nergens waar je echt clotted cream kunt kopen. Ik heb een tijd lang maar een combi gemaakt van mascarpone en creme fraiche. Moet maar eens op zoek naar een lekker recept voor scones zonder zuivel of refined suikers. Moet vast wel lukken.

  Liefs Suus

  1. Leuke uitdaging! Moet vast lukken! Je kunt scones ook heel goed maken zonder karnemelk of yoghurt hoor! Ik ga even voor je opzoeken wat er ook alweer in mijn moeders oude kookboek over staat. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close