Dutch baby pancake met blauwe bessen, pecannoten en moose maple butter

Dutch baby pancake

Een luchtig gebakken pannenkoek in een robuuste gietijzeren pan. Fascinerend om te zien en simpel om te maken. Maak kennis met de Dutch baby pancake, een gerezen pannenkoek uit de oven. Waarom zou het eigenlijk Dutch heten? Ik herinner me niet dat ik ooit een recept voor deze ovenmethode voor het bakken van pannenkoeken ben tegengekomen. Ook ken ik niemand in mijn omgeving die deze pannenkoeken maakt of heeft gegeten. Is het een langvergeten recept waar je niemand meer over hoort of is er iets anders aan de hand?

Deze vraag intrigeerde me al langer, maar zonder gietijzeren pan was er geen beginnen aan. Want op zijn minst wil ik er zelf een kunnen maken en proeven. Hoe groot was dan ook mijn verassing toen ik laatst na een gezellige (gesponsorde) boottocht door de Amsterdamse grachten de door mij zo gewenste pan in mijn goodiebag vond. Hoera voor sponsor Kookpunt en pr-bureau MissPublicity. Nu ik eenmaal zo’n pan heb, kwamen direct de vragen weer op hoe ik a) zelf zo’n Dutch pancake moet maken en b) waarom deze pannenkoeken dan deze naam hebben gekregen.

Dutch Babies

Al gauw stuit ik op het verhaal van Manca’s café uit Seattle waar de Dutch Baby zijn naam aan heeft te danken. Jessica Manca, nazaat van de familie weet te vertellen dat de dochter van eigenaar Victor het woord ‘Deutsch’ niet kon uitspreken. De naam verbasterde in Dutch en de Dutch Baby Pancake werd geboren. De pannenkoek en de naam werden pas echt beroemd nadat het recept een prominente plek kregen in het tijdschrift Sunset Magazine.

‘Sunset credits Manca’s Cafe and my great-grandfather as the inventor of the Dutch Baby’ – Jessica Mana

Apfelpfannkuchen

Oké, nu hebben we dus een verhaal, maar is het ook een antwoord op de vraag? Ik weet nu waar het ‘Dutch’ gedeelte vandaan komt, dus dat is opgelost. Ik heb recepten gevonden om ze zelf te maken, dus dat kan ik ook afvinken. Er knaagt alleen nog iets. Want hoe Duits zijn de Deutsche Baby pancakes dan eigenlijk? Volgens Duitse Amerikanen is deze pannenkoek afgeleid van de Duitse Apfelpfannkuchen. In het Duits zoeken op internet levert alleen geen enkel vergelijkbaar resultaat op én geen gebruik van gietijzeren pannen, dus mijn zoektocht wordt vervolgd.

Moose Maple Butter

Er is nog één andere vondst die ik graag met jullie wil delen; Moose maple butter! Boter zo romig en zoet zoals ik nog nooit eerder heb gegeten. Boter met A-grade maple syrup. De beste kwaliteit ahornsiroop die wordt geproduceerd.  In 2013 proefde ik het voor het eerst tijdens een foodbloggerscongres in Londen. Het vergde slechts éénkwart geroosterde witte toastboterham met een lepel gesmolten moose maple butter om me aan deze nieuwe verslaving te helpen.

Hoe gemeen is het dan ook dat je dit zelfs in Engeland nog bijna nergens kunt kopen. Sorry dat ik jullie lekker maak met een onmogelijk product, maar ik ben er zo enthousiast over dat ik jullie graag wil laten zien waar je je ogen voor moet openhouden als je in de Engelse supermarkt loopt. Want het zal niet lang meer duren voordat dit de schappen gaat veroveren. Bij een gebrek aan beter ligt de oplossing natuurlijk in het gebruiken van een hele goede roomboter in combinatie met ahornsiroop.

Dutch baby pancake met blauwe bessen en pecannoten

Dutch baby pancake

Pannenkoek voor gietijzeren pan Ø 2o cm

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzende bloem
  • 2 eieren
  • 150 gram karnemelk
  • 2 tl suiker
  • snuf zout
  • 1 el boter (of 1 el moose maple butter)

Topping

  • 30 gram pecannoten
  • 2 el boter + 2 el ahornsiroop/maple syrup (of 2 el moose maple butter)
  • handje blauwe bessen
  • optioneel poedersuiker of maple syrup

Extra nodig: gietijzeren pan Ø 2o cm + hittebestendige bakkwast

Bereiding

  1. Zet de gietijzeren pan in het midden van de oven op een rooster en verwarm voor op 200°C.
  2. Klop de bloem, ei, melk, suiker en zout luchtig in de blender of met een mixer (of garde).
  3. Doe de boter in de pan en laat smelten. Vet met een bakkwast de randen van de pan goed in met boter. Schenk daarna het beslag in de pan, doe de oven dicht en bak 20 minuten in de oven op 200°C.
  4. De pannenkoek is gaar als de buitenste randen mooi omhoog gerezen zijn en goudbruin gekleurd zijn. De randen zullen iets inzakken zodra je de pannenkoek uit de oven haalt dus zet gauw op tafel!

Topping

Smelt 2 el boter met 2 el ahornsiroop in een kleine koekenpan en voeg de pecannoten toe. Bak de pecannoten enkele minuten op een middelhoog vuur totdat de noten rondom gecarameliseerd zijn. Schep de noten op de dutch baby pancake, verdeel er de blauwe bessen over en besprenkel eventueel met poedersuiker of maple syrup.

Dutch baby pancake met blauwe bessen en pecannoten

 

 

Dit zou wel eens een nieuwe ontbijtfavoriet kunnen worden. Wat is jouw favoriete gerecht om mee te ontbijten? Heb jij al eens een vergelijkbare pannenkoek gegeten?

 

 

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

11 Reacties op deze post

  1. Es schreef:

    Ik kijk er ook al jaren naar… Maar het is er nog nooit van gekomen… Misschien toch maar eens proberen.
    En die maple butter, Evil…… Hahahha

  2. Sophie schreef:

    Hoi Hazel,
    Dat ziet er prachtig uit! Ik heb nooit de belemmering gehad van geen pan voor in de oven, omdat ik een milde le Creuset- en Staub-verslaving heb (18, 20 en 26cm ;-) ). Maar nu zijn er veel betaalbaardere, ongeemailleerde pannen op de markt. Lodge uit de VS. Is jouw pannetje er ook zo een? Ze kosten in de kleine maten amper meer dan 20 euro, en ik ben enorm in de verleiding. Je moet ze wel goed behandelen: inbranden en vaak gebruiken. Pas dan hebben ze optimale eigenschappen.
    Volgens mij worden ze geimporteerd door de zaken die samenwerken als “DOK”. Kookpunt zit daar ook bij dacht ik.

    • Hazel Cookie Cottage schreef:

      Hi Sophie,
      Ik heb inderdaad een gietijzeren pan van Lodge en van wat ik ervan gezien heb, zijn de prijzen meer dan redelijk. Die van 20 cm is ongeveer € 24,-
      Maar een mooie lichtblauwe Le Creuset braadpan staat zeker nog op mijn wensenlijstje!

  3. Suus schreef:

    Woooow wat een mooie foto’s. Hier is Dutch baby al enige tijd favoriet.
    Maar dan mayple butter whoaaa heeeeel gemeen ;)
    Liefs Suus

    • Hazel Cookie Cottage schreef:

      Bedankt Suus! Het enige miniscule minpuntje aan de maple butter is … dat het gemaakt is met boter! Erg jammer voor mijn lief, maar ohhh… het is zo lekker! sorry, hihi.
      Liefs, Hazel

  4. Maura - YLT schreef:

    Oh wauw. Wat een mooie foto’s. Vooral met dat poedersuiker er zo op. En deze pancake klinkt echt heerlijk. Ik kende ook niemand, tot ik hem bij Ellen en Suus voorbij zag komen. Sindsdien maakte ik de Dutch Baby pancake eerst elke week maar nu is het alweer lang geleden. Hoog tijd dus om weer eens zo’n pannenkoek te maken.

  5. Simone schreef:

    Ooooo ja die maple moose butter… God wat was die goddelijk lekker inderdaad… Belachelijk dat we die nog niet hier kunnen kopen vind ik dan… :) En inderdaad mooooie foto’s!!

  6. Diane Schaub - Cuisine de Clementine schreef:

    Wat een mooie foto’s!! Krijg er acute honger van en weet meteen waar ik mijn gietijzeren pan de volgende keer voor ga gebruiken. Dit is ook voor het eerst dat ik lees over pannenkoeken uit de oven, dus die moet ik zeker testen x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge