Een luchtig gebakken pannenkoek in een robuuste gietijzeren pan. Fascinerend om te zien en simpel om te maken. Maak kennis met de Dutch baby pancake, een gerezen pannenkoek uit de oven. Maar waarom Dutch? Want echt bekend zijn ze hier niet. Persoonlijk ken ik niemand die deze pannenkoeken maakt of waar je ze kunt eten. Is het een lang vergeten recept waar je niemand meer over hoort of is het iets anders?
Dutch Baby
Al gauw stuit ik op het verhaal van Manca’s café uit Seattle waar de Dutch Baby zijn oorsprong vindt. Jessica Manca, afstammeling van de vroegere eigenaar Victor meent dat zijn dochter het woord ‘Deutsch’ niet kon uitspreken. De naam verbasterde in Dutch en de Dutch Baby Pancake werd geboren. Maar de pannenkoek en de naam werden pas beroemd nadat het recept een prominente plek had gekregen in het toen populaire Sunset Magazine.
‘Sunset credits Manca’s Cafe and my great-grandfather as the inventor of the Dutch Baby’ – Jessica Manca
Duitse pannenkoeken
Nu we weten dat Dutch baby pancake dus niet verwijst naar Nederland, maar naar Duitsland, zoek ik verder in Duitse recepten. Maar ook naar hun maatstaven is dit niet bepaald een keukenklassieker. Wat ik wel vind is dat Duitse Amerikanen claimen dat deze pannenkoek is afgeleid van de Duitse Apfelpfannkuchen. Vooralsnog levert zoeken daarop geen betere hits, dus ga ik zelf maar gewoon aan de slag.
Gietijzeren pan
Het hoofdidee van dit recept is dus dat je het in een gietijzeren pan maakt, in de oven. Na het maken ervan, begrijp je meteen wat er zo geweldig aan is én waarom het niet veel populairder is. De vorm van de pannenkoek is grandioos, het beslag is snel gemaakt, qua bereiding niet heel moeilijk maar het duurt even .. en dán na al die inspanning… smaakt het uiteindelijk gewoon naar pannenkoek! En dan heb je er pas één! Zie het daarom vooral als een goede zen oefening nog vóór het ontbijt, maar probeer het niet voor de hele familie tegelijk te maken. In dat geval kun je beter kiezen voor de pannenkoeken met amandelmelk.
Een gietijzeren pan die in de oven kan – is onder andere te koop bij Kookpunt.
Maple syrup boter
Niet in Nederland te krijgen, wél in Engeland: Moose maple butter! Boter zo romig en zoet zoals je nog nooit eerder heb gegeten. Het wordt gemaakt met A-grade maple syrup, de beste kwaliteit ahornsiroop die wordt geproduceerd. Jammer genoeg wordt dit goddelijke goedje ook met koemelk gemaakt. Maar het goede nieuws is.. je kunt de smaak nabootsen door zoute plantaardige boter te combineren met een goede kwaliteit ahoornsiroop. Daarna wil je niks anders meer op je pannenkoek. Echt waar!

Dutch baby pancake
Equipment
- Gietijzeren pan Ø 20 cm
- Hittebestendige bakkwast
Ingrediënten
- 100 gram zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- 150 havermelk ongezoet
- 2 tl suiker
- snuf zout
- 1 el plantaardige boter
- Topping
Topping
- 30 gram pecannoten
- 2 el plantaardige boter
- 2 el ahornsiroop
- 1 handje blauwe bessen
- poedersuiker
Instructies
- Zet de gietijzeren pan in het midden van de oven op een rooster en verwarm voor op 200°C.
- Klop de bloem, ei, melk, suiker en zout met een garde of mixer tot een luchtig beslag.
- Doe de boter in de pan en laat smelten. Vet daarna met een bakkwast de randen van de pan goed in met boter.
- Schenk het beslag in de pan, doe de oven dicht en bak 20 minuten in de oven op 200°C.
- De pannenkoek is gaar als de buitenste randen mooi omhoog gerezen zijn en goudbruin gekleurd zijn. De randen zullen iets inzakken zodra je de pannenkoek uit de oven haalt dus zet gauw op tafel!
Topping
- Verhit een kleine koekenpan op een middelhoog vuur en laat 2 el boter met 2 el ahornsiroop smelten.
- Voeg de pecannoten toe en bak ze enkele minuten rondom totdat de noten zijn gekarameliseerd. Schep de noten op de dutch baby pancake als deze klaar is, doe er de blauwe bessen bij en besprenkel eventueel met poedersuiker of maple syrup.
Ik kijk er ook al jaren naar… Maar het is er nog nooit van gekomen… Misschien toch maar eens proberen.
En die maple butter, Evil…… Hahahha
heeel evil!! ;-)
Hoi Hazel,
Dat ziet er prachtig uit! Ik heb nooit de belemmering gehad van geen pan voor in de oven, omdat ik een milde le Creuset- en Staub-verslaving heb (18, 20 en 26cm ;-) ). Maar nu zijn er veel betaalbaardere, ongeemailleerde pannen op de markt. Lodge uit de VS. Is jouw pannetje er ook zo een? Ze kosten in de kleine maten amper meer dan 20 euro, en ik ben enorm in de verleiding. Je moet ze wel goed behandelen: inbranden en vaak gebruiken. Pas dan hebben ze optimale eigenschappen.
Volgens mij worden ze geimporteerd door de zaken die samenwerken als “DOK”. Kookpunt zit daar ook bij dacht ik.
Hi Sophie,
Ik heb inderdaad een gietijzeren pan van Lodge en van wat ik ervan gezien heb, zijn de prijzen meer dan redelijk. Die van 20 cm is ongeveer € 24,-
Maar een mooie lichtblauwe Le Creuset braadpan staat zeker nog op mijn wensenlijstje!
Woooow wat een mooie foto’s. Hier is Dutch baby al enige tijd favoriet.
Maar dan mayple butter whoaaa heeeeel gemeen ;)
Liefs Suus
Bedankt Suus! Het enige miniscule minpuntje aan de maple butter is … dat het gemaakt is met boter! Erg jammer voor mijn lief, maar ohhh… het is zo lekker! sorry, hihi.
Liefs, Hazel
Oh wauw. Wat een mooie foto’s. Vooral met dat poedersuiker er zo op. En deze pancake klinkt echt heerlijk. Ik kende ook niemand, tot ik hem bij Ellen en Suus voorbij zag komen. Sindsdien maakte ik de Dutch Baby pancake eerst elke week maar nu is het alweer lang geleden. Hoog tijd dus om weer eens zo’n pannenkoek te maken.
Thanks Maura! Wat zijn ze lekker hè?! En eigenlijk ook zo makkelijk! Je hoeft tenminste niet de hele tijd in de keuken te blijven om je pan in de gaten te houden! :-)
Ooooo ja die maple moose butter… God wat was die goddelijk lekker inderdaad… Belachelijk dat we die nog niet hier kunnen kopen vind ik dan… :) En inderdaad mooooie foto’s!!
Thanks! Zoals je al begrijpt heb ik dit jaar geen genoegen genomen met een mini-monster van de moose maple butter! ;-)
Wat een mooie foto’s!! Krijg er acute honger van en weet meteen waar ik mijn gietijzeren pan de volgende keer voor ga gebruiken. Dit is ook voor het eerst dat ik lees over pannenkoeken uit de oven, dus die moet ik zeker testen x