Mango ijs maken met de ijsmachine – lekker makkelijk!

4.2K

Zonnig zomerweer geeft me altijd superveel zin om roomijs en ijslollies te maken. Meestal maakte ik ze als enige ijsfreak in huis vooral voor mezelf, maar eindelijk heb ik een medestander gevonden. De kleinste in huis, onze peuter little T. is net zo dol op ijs als ik. Weer of geen weer, een ijsje gaat er altijd in. Op een stokje, in een bakje, hem maakt het niet uit. Samen ijs maken is het allerleukste, maar bij het maken van mijn mango ijs liet ik hem liever spetteren in het kikkerbadje.

Mango ijs maken ter verkoeling

Tijdens de hittegolf van vorige week was het bijna te heet om de keuken te staan. Bijna.. want met een bak romig mango ijs in het vooruitzicht had ik er opeens verrassend weinig moeite mee. Terwijl little T. met twee buurkinderen in het kikkerbadje ligt te spetteren, schil, snijd en pureer ik de mango’s en draai er na een uurtje koelen een kom ijs van. Vanuit de keuken kijk ik door de achterdeur zo de tuin in dus kan ik ze mooi in de gaten houden én ervoor zorgen dat die natte pootjes niet steeds naar binnen glippen.

Als mijn ijs klaar is en ik de kids alwéér een voor een naar binnen zie sluipen, houd ik ze vakkundig tegen. Of ze een theelepeltje willen proeven van mijn ijs hoef ik geen twee keer te vragen… ‘hmmmm….’ hoor ik drie keer. De jury heeft het ijs goedgekeurd. De ijsmachine kan uit en het ijs in de vriezer.

mango ijs

Wel of geen ijsmachine?

Hoewel je voor het maken van ijs niet per se een ijsmachine nodig hebt, ben ik nog steeds superblij met mijn KitchenAid roomijsmaker (zie mijn review met bosbessenijs). Je moet alleen wel een groot vriesvak of hoge vriezerlaatjes hebben voor deze hoge kom, anders kun je er niets mee. Fijn aan een ijsmachine is dat je niet zo ingewikkeld hoeft te doen met het omscheppen elke paar uur. Met dat soort tijdschema’s ben ik of steeds te vroeg en is er nog niks bevroren, of te laat en kan ik niks meer met die bonk ijs beginnen. In mijn vriezer heb ik ook een ijsbak staan voor een wat goedkopere ijsmachine, de Ariete en eerlijk gezegd werkt die net zo goed. Je maakt het ijsmengsel, koelt dat een uurtje in de koelkast en daarna heb je in 20 minuten draaien een bak vol ijs.

De KitchenAid ijsmachine heeft voor mij alleen als voordeel dat de keukenmixer standaard al op mijn aanrecht staat. Voor de andere ijsmachine moet ik de deksel en het draaimechanisme los in de kast leggen en dat ligt me dan net iets meer in de weg. De bak staat standaard in de vriezer dus daar heb ik niet zo’n last van. Als ik klaar ben met ijs maken, spoel en was ik mijn ijskom gelijk om met lauw water en zet hem daarna meteen terug in de vriezer zodat hij weer klaar staat voor een volgend gebruik.

3 recepten voor ijs met de ijsmachine

Tot nu toe maakte ik er deze drie soorten ijs mee:

Wat voor een smaak ijs zou jij graag maken met een ijsmachine?

mango ijs zonder melk

Mango ijs

(recept voor ongeveer 750 –  1 liter roomijs)

Ingrediënten

 • 2 rijpe mango’s
 • 2 eidooiers
 • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk 320 gram (Nature’s Charm)
 • 2 – 3 el citroensap
 • Extra nodig: ijsmachine, plastic bak van ongeveer 1 liter als je het ijs niet direct gaat opeten.

 Bereiding ijs met de ijsmachine

 1. Zet de kom van je ijsmachine een dag (minimaal 12 uur) van tevoren in de vriezer.
 2. Schil de mango, verwijder de pit en pureer de stukken mango vruchtvlees in de blender of keukenmachine tot een gladde puree. Zet daarna even weg in de koelkast.
 3. Neem een steelpannetje en klop daarin de eidooiers met een garde door de gecondenseerde kokosmelk. Breng daarna op een zacht vuurtje tegen de kook aan en blijf het mengsel roeren tot het is ingedikt tot een dikke custard. Laat het daarna enkele minuten afkoelen, maar wacht niet te lang. Koelt het teveel af, dan krijg je een stroperige massa die lastig te mengen is.
 4. Meng de mangopuree met de custard en klop goed door met een garde of meng in de blender en voeg er het citroensap naar smaak aan toe. Wat extra citroensap haalt de mangosmaak extra naar boven.
 5. Zet het mangomengsel minimaal een uur in de koelkast om goed koud te worden. Haal dan de ijskom uit de vriezer, giet het mangomengsel erin en draai het in 20 tot 30 minuten tot een dikke romige ijsmassa.
 6. Schep direct bolletjes van het ijs en serveer, of laat het volgens de officiële ijsbereiding eerst vier uur rijpen in de vriezer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close